moška neplodnost

preiskave

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Prvi pregled

Pred pričetkom zdravljenjem neplodnosti, je moški obravnavan pri ginekologu specialistu oz. andrologu in pri njem opravi prvi posvet oz. pregled z namenom ugotavljanja vzrokov in določitve postopkov zdravljenja.

Prvi posvet se na nekaterih klinikah izvede ločeno (ženska in moški sta obravnavana posebej), na nekaterih klinikah pa sočasno. V obeh primerih pa vključuje popolno anamnezo obeh partnerjev, s posebnim poudarkom na faktorjih plodnosti oziroma oceni plodnega potenciala. Pomembno je, da tako ženska kot moški na prvi posvet oz. pregled, prineseta vse izvide preteklih preiskav in posegov.

Kako izgleda posvet za moškega?

Androlog bo z moškim spregovoril o pogostosti spolnih odnosov ter o morebitnih težavah s spolnostjo (npr. erektilna disfunkcija, retrogradna ejakulacija oz. t.i. »suhi orgazem«,  ipd.). Pomemben podatek bo predstavljalo dejstvo, da moški že ima otroke oz. jih nima (z zdajšnjo partnerico ali s preteklimi). Pogovor bo tekel tudi o morebitnih vnetjih, prebolelih spolno prenosljivih boleznih, prirojenih težavah (npr. nespuščeno modo oz. moda, rojstvo z ingvinalno kilo), poškodbe mod v otroštvu ali odrasli dobi, operativnih posegih v medenici oz. na reproduktivnih organih, ipd., kot tudi o življenjskemu stilu (npr. pretežno sedeče delo) in morebitnih razvadah – kajenje, uživanje drog, alkohola in drugo.

Najbolj pomembna preiskava za moškega je spermiogram oz. analiza semenskega vzorca, ki se najbolj točno in najbolj podrobno izvede na klinikah za zdravljenje neplodnosti. 

Druga diagnostika, ki se po potrebi še uporabi pri obravnavi moškega pa je: 

 biokemične preiskave semena;
 funkcionalni testi semenčic
 
hormonske preiskave (FSH, testosteron, PRL)
 
urološki pregled
 
ultrazvok (testisov; prostate, duktusa, vezikul; ledvic)
 
biopsija testisov (indirektna dg obstrukcije)
 
genetske preiskave
 
druge preiskave (diabetes, cistična fibroza) 

Preberi več:

Prijava na novice