ženska neplodnost

zdravila

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

VPLIV ZDRAVIL NA PLODNOST PRI ŽENSKAH

Ženske, ki želijo zanositi, se pogosto zavedajo, da stanja in bolezni kot so spolno prenosljive bolezni, miomi, prekomerna telesna teža ali bolezni ščitnice vplivajo na plodno sposobnost. Bistveno manj znano pa je, da na plodno sposobnost ženske lahko prav tako vplivajo določena zdravila.

Vpliv zdravil na plodnost ni dobro poznan. Zdravila brez recepta pogosto niso testirana, medtem ko zdravil na recept ni dovoljeno testirati na nosečnicah oz. na ženskah, ki bi lahko zanosile. Še več, večina zdravil je testiranih na moških.

Kako zdravila učinkujejo na plodnost žensk?

Menstrualni cikel je reguliran z natančnim sodelovanjem možganov, jajčnikov in maternice, zato vsaka zdravstvena težava ali snov, ki vpliva na to komunikacijo, posledično deluje na ovulacijo ali pripravljenost maternice na vgnezditev  zarodka. 

Zdravila z delovanjem na plodno sposobnost žensk:

 Kemoterapevtiki: Zdravila iz te skupine, še posebej alkilirajoča zdravila poškodujejo jajčnike in navadno trajno vplivajo na plodno sposobnost žensk. Če je na voljo dovolj časa in ni odsvetovano, je mogoča hiperstumulacija jajčnikov in zamrznitev jajčnih celic ali zamrznitev tkiva jajčnikov. 
 
Metotreksat je antagonist folne kisline, ki se uporablja kot citostatik ter kot imunosupresiv pri avtoimunskih boleznih. Zavira presnovo folne kisline. Ker ovira sintezo DNK, ga je prepovedano jemati v času priprave na nosečnost.
 
Steroidi, vključno z anabolnimi steroidi in kortikosteroidi (kortizon, prednizolon) se uporabljajo za zdravljenje astme in lupusa. Imajo močan vpliv na plodnost, saj zavirajo sproščanje hormonov, potrebnih za ovulacijo oz. menstruacijo.
 
Nesteroidna protivnetna zdravila z ali brez recepta: Nekatera zdravila, kot sta meloksikam ali diklofenak, ki se uporabljajo za zdravljenje artritisa in revme, lahko prehodno vplivajo na ovulacijo. Ibuprofen ima šibkejše delovanje na ovulacijo, vendar v primeru daljšega jemanja oz. jemanja večjih odmerkov, prav tako vpliva na ovulacijo.
 
Antidepresivi: ženske, ki jemljejo zdravila iz skupine selektivnih zaviralcev privzema serotonina, potrebujejo daljši čas za zanositev. Prehodno je morda ustrezna kognitivna vedenjska terapija.
 
Antiepileptiki: V primeru jemanja fenitoina, karbamazepina in valproata, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, saj ta zdravila vplivajo na ovulacijo. 
 
Antipsihotiki oz. nevroleptiki: Nekatera zdravila kot risperidon in amisulprid lahko vplivajo na hipofizo in motijo ali popolnoma ustavijo menstruacijo. Prenehanje jemanja teh zdravil lahko negativno vpliva na počutje, zato je primerneje najprej zmanjševati odmerek in šele nato zamenjati zdravljenje, če do zanositve še ni prišlo.
 
Zdravila za zdravljenje ščitnice: uravnoteženo delovanje ščitnice je za zanositev in nosečnost zelo pomembno, zato je potrebno natančno uravnati prekomerno ali prešibko delovanje ščitnice.
 
Diuretiki: spironolakton je diuretik z vplivom na plodnost. Plodnost se približno 2 meseca po prenehanju jemanja vrne na normalno, če ni drugih vzrokov za neplodnost.
 
Kreme s hormonskim delovanjem: izogniti se je potrebno tistim z estrogenom ali progesteronom, saj vplivata na ovulacijo.   
 
Zdravila ali dopolnila z rastlinskimi izvlečki: Gre za slabo raziskane in slabo nadzorovane izdelke. Pogosto vsebujejo snovi, ki delujejo kot hormoni (estrogeni ali progestini) ali lahko celo vsebujejo snovi živalskega izvora iz nadledvične žleze, testisov ali jajčnikov. 

Opuščanje zdravil oz. zdravljenja je lahko nevarno. Zdravljenje obolenj je še toliko bolj pomembno, ko želimo zanositi in donositi zdravega otroka. V primeru neplodnosti je zato izjemnega pomena tesno sodelovanje z zdravnikom. Nekatera zdravila, ki vplivajo na plodnost, imajo zadovoljive alternative oz. zamenjave, ki so enako učinkovite in ne vplivajo na plodnost.

Prijava na novice