moška neplodnost

varikokela

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

VPLIV VARIKOKELE NA MOŠKO PLODNOST

Kaj so varikokela? 

Varikokela nastane, kadar se vene, ki potekajo iz mod, razširijo in podaljšajo. Ta snop ven se imenuje pampiniformni pleksus in omogoča odtok krvi iz mod. Varikokela to preprečuje in povzroči nabiranje krvi znotraj mod. Varikokela nastaja počasi, skozi daljše obdobje in prizadane približno 15% moških.

Vpliv varikokele na plodnost

Varikokela je pogost vzrok za slabšo tvorbo in kakovost semenčic, kar vodi v neplodnost. V nekaterih primerih lahko varikokela povzročijo azoospermijo (odsotnost semenčic v izlivu).

Približno 40% moških s težavami v plodnosti ima varikokelo. Vendar približno 80% moških z varikokelo lahko spočne otroka brez medicinske pomoči.

Simptomi varikokele

Ni nujno, da moški z varikokelo zaznajo očitne simptome ali znake, še posebno v začetnih fazah razvoja. A ko se varikokela razvija naprej, se lahko pojavijo naslednji simptomi:

 topa ali ostra bolečina v modih
 občutek težkih mod
 povečana bolečina ob telesnih aktivnostih ali med daljšimi obdobji stanja ali sedenja
 izrazito neprijeten občutek ob koncu dneva, ki izzveni ko se moški uleže

Moški se varikokele navadno zavejo v napredovalem stanju.

Vzroki nastanka varikokele

Težave v delovanju zaklopk v venah, ki potekajo ob semenovodih povzročijo, da kri zateka nazaj. Posledično se ustvari pritisk, ki povzroči, da vene nabreknejo in čez čas pride do poškodbe tkiva v modih. V povprečju 80% varikokel nastane na levi strani v sklopu leve vene moda.

Diagnosticiranje

Varikokelo se načeloma enostavno diagnosticira s pomočjo fizičnega pregleda. Zdravnik lahko zatipa bulo, ki jo tvorijo zamašene vene. V nekaterih primerih se pacienta lahko prosi, da globoko zadiha in pritisne navzdol (valsalvin manever) – s tem se tkivo napne in omogoči lažjo zaznavo varikokele. 

V kolikor je fizični pregled nejasen, so potrebne bolj natančne preiskave. Te vključujejo ultrazvok, magnetno resonanco, venografijo, scintigrafijo, računalniško tomografijo ali termografijo. Venografija je ena najbolj učinkovitih diagnostičnih metod, a je hkrati tudi invazivna in za izvedbo potrebuje kateterizacijo ven v nogah, da se omogoči dostop do pampiniformnega pleksusa žil v modih. Prednost tega posega pa je, da se ga lahko združi z embolizacijo in na ta način odpravi varikokelo. Ultrazvočni pregled je manj invaziven in lahko prikaže pretok krvi znotraj varikokele.

Načini zdravljenja

V veliko primerih varikokele ni potrebno zdraviti. Če pride do skrčenja moda, bolečin in težav z neplodnostjo, je operacija potrebna. Z operacijo se lahko zapre razširjene vene in pretok krvi preusmeri v zdrave žile. Odvisno od situacije se rez lahko naredi v področju dimelj (ingvinalno), v zgornjem delu moda (subingvinalno) ali v spodnjem delu trebuha (retroperitonealno). 

Laparoskopija, venografija ali embolizacija so nekatere druge možnosti. Embolizacija vključuje injiciranje majhnih kovinskih spiral ali posebne tekočine v vene, da se jih zapre in prepreči nabiranje krvi. Poseg se pogosto opravi v lokalni anesteziji.

Splošno gledano imajo vsi posegi enak rezultat. Kirurški posegi, izvedeni direktno na modu ali v dimljah, imajo najboljši uspeh zaradi natančnosti izvedbe. Včasih tudi operacija ne izboljša kakovost semena.

Trajanje posegov

Odprava varikokele lahko traja od pol ure do več ur, odvisno od posega. Za mikrokiruško varikokelektomijo je potrebna splošna anestezija. Pacienti ne smejo uživati hrane ali tekočine vsaj 8 ur pred posegom. Pomembno je tudi, da se ne uživa aspirina ali podobnega zdravila najmanj 10 dni pred posegom, saj bi ta lahko povzročil pretirano krvavitev med in po posegu. V izogib morebitnim komplikacijam je zdravniku vedno treba povedati, kakšna zdravila jemljete, preden vas naroči na poseg. Večina pacientov je po posegu odpuščenih domov še isti dan. Večina lahko nadaljuje običajne aktivnosti v nekaj dneh.

Odstotek uspešnosti

Odprava varikokele lahko občutno izboljša semenske parametre, a v določenih primerih lahko k neplodnosti prispevajo drugi vzroki. Torej, odstranitev varikokele ne zagotavlja izboljšano plodno sposobnost. Raziskave so pokazale, da se možnost zanositve po odpravi varikokele lahko izboljša za do 50%. Zelo učinkoviti so nekateri visokoodmerni antioksidanti.

Stranski učinki

Po odstranitvi varikokele je povsem običajen neprijeten občutek, oteklina in nastanek modric okoli reza in celotne mošnje. Lahko je prisoten tudi manjši izcedek okoli reza. Vsi te stranski učinki izzvenijo v nekaj dneh. Če je bil poseg izveden v splošni anesteziji, so normalni stranski učinki bolečine po telesu, slabost in boleče grlo. Tudi ti simptomi izzvenijo v nekaj dneh. V kolikor se pojavi vročina, močna oteklina in/ali bruhanje znotraj dveh tednov po posegu, je potrebno kontaktirati zdravnika. 

V nekaterih primerih se varikokela lahko ponovi.

Prijava na novice