moška neplodnost

nespuščena moda

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

V zadnjem trimesečju nosečnosti se pri moškem plodu moda iz trebušne votline spustijo v skrotum. Včasih se zgodi, da se eno ali oba ne spustita pravilno oz. pravočasno.

V mnogih primerih se stanje samo uredi do otrokovega 6. meseca starosti. V kolikor do tega ne pride, se priporoča kurativno operacijo.

Vpliv nespuščenih mod na plodnost moškega

Nespuščena moda imajo velik vpliv na plodnost moškega v odrasli dobi. Moda se naravno nahajajo izven telesa zato, da ostajajo na rahlo nižji temperaturi kot preostanek telesa in ne utrpijo poškodb na račun pregrevanja. V kolikor moda ostanejo v trebušni votlini, v okolju, kjer je temperatura previsoka, zelo hitro pride do poškodb, ki pa so trajne.

Včasih je bilo svetovano operativne posege pri dečkih opraviti ob začetku pubertete, danes se to priporoča že med 6. in 12. mesecem starosti oz. najkasneje do 18. meseca. Namreč z vrsto raziskav je bilo ugotovljeno, da že do prvega leta starosti lahko pride do drastične izgube celic za tvorbo semenčic. 


Kakšna je prognoza za moškega, ki se je rodil z enim nespuščenim modom?

Pri moških, ki nespuščeno modo niso imeli operativno popravljeno, je plodna sposobnost poslabšana za približno 50%. Pri moških, ki so stanje imeli pravočasno popravljeno, pa je plodna sposobnost približno takšna, kot če težave ne bi bilo.


Kakšna je prognoza za moškega, ki se je rodil z dvema nespuščenima modoma?

Brez operativnega posega moški z dvema nespuščenima modoma skoraj zagotovo ne bo ploden (azoospermija = odsotnost semenčic v ejakulatu). Z operativnim posegom v otroštvu (tudi rahlo zapoznelim) se stanje do določene mere lahko popravi.


Kaj pa operativni poseg v odrasli dobi?

Operacija v odraslem obdobju moškega ne bo imela vpliva na plodno sposobnost in se jo zato ne svetuje, razen če so zanjo prisotne kakšne druge indikacije.

Prijava na novice