moška neplodnost

spermiogram

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Pri diagnozi moške plodnosti je kakovost semenskega izliva ključnega pomena. Strokovnjak za neplodnost izvede analizo semena, imenovano spermiogram, s katero lahko oceni več ključnih parametrov. Spermiogram je za moškega neinvaziven, enostaven pregled, pri katerem odda vzorec semena za nadaljnjo analizo. Opravi se po dveh dneh spolne abstinence.

Na voljo sta dve meritveni metodi – test za domačo uporabo in analiza v laboratoriju – spermiogram. Test za domačo uporabo meri le nekaj lastnosti in je lahko težaven za interpretacijo. Rezultati lahko služijo kot izhodiščna točka, a ne morejo nadomestiti polne, strokovne laboratorijske analize, ki jo izvedejo strokovnjaki za neplodnost. 

Vzorec semena se lahko pridobi z ekstrakcijo iz obmodka, z masturbacijo, kondomom ali prekinitvijo spolnega odnosa. Izmed vseh metod je daleč najpogosteje uporabljena masturbacija. Način pridobitve vzorca in natančnost meritvenih metod lahko pomembno vpliva na rezultate. 

Za pregled je treba zagotoviti svež ejakulat. Preiskovani semenski izliv za analizo ne bi smel biti starejši od pol ure. Za zagotovitev svežega vzorca moški ponavadi masturbira v posebej za to namenjenem prostoru v ambulanti ali na bolnišničnem oddelku za reprodukcijo. Šele v novejšem času se parom omogoča, da prinesejo seme od doma, če za prihod na kliniko, skupaj s čakanjem, ne potrebujejo več kot 1 uro.

Klasičen spermiogram prikaže večino ali vse naštete parametre:

 količina ejakulata (v ml)
 
pH in barva semenske tekočine
 
utekočinjenje ejakulata, stopnja viskoznosti
 
skupno število semenčic v ejakulatu
 
koncentracija semenčic (na ml)
 
vitalnost semenčic (odstotek živih in neživih oz. obarvanih in neobarvanih)
 
gibljivost semenčic (odstotki v smeri gibljivih, hitro in počasi gibljivih, negibljivih)
 
morfologija oz. oblika semenčic (odstotki normalnih in abnormalnih semenčic, odstotki semenčic z nepravilno glavo, nepravilnim vratom, ipd.)
 
prisotnost levkocitov, eritrocitov, bakterij
 
prisotnost protiteles na semenčicah (MAR test)

Ocenjevanje se izvede v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (SZO ali WHO). Mejne vrednosti so navedene v priloženi tabeli. 

V ejakulatu najmanj 1,5 ml mora biti več kot 15 milijonov spermijev na mililiter semenske tekočine. Poleg tega bi se moralo več kot 32% semenčic hitro progresivno (v smeri) gibati, najmanj 4% semenčic pa bi moralo biti normalne oblike.
Če so ti kriteriji izpolnjeni, se šteje, da je moški ploden.
Ejakulat ne sme vsebovati več kot milijon levkocitov na mililiter. Za zanesljiv rezultat je potrebno ejakulat analizirati dva-krat.

Če rezultati spermiograma kažejo na patološke spremembe (nenormalne vrednosti), to je, če je vsaj eden od parametrov zunaj obsega, določenega v kriterjih SZO, je potrebno zdravljenje.

Po trenutnem standardu SZO naj bi bilo v enem mililitru ejakulata več kot 15 milijonov spermijev. Volumen ejakulata mora biti vsaj 1,4 mililitra.

Klasični spermiogram pa ne prikaže DNK fragmentacije oz. poškodbe DNK znotraj semenčic. To je izjemno pomemben faktor, saj je fragmentacija DNK je lahko eden izmed razlogov za neuspešno oploditev jajčne celice (neuspešno zanositev) ali pa povzroča tudi spontano splavnost, v kolikor do nosečnosti oz. zanositve pride.

Fragmentacija DNK je lahko prisotna v velikem odstotku tudi pri tistih moških, ki imajo na videz zelo dobre parametre klasičnega spermiograma oz. kvalitetno seme. Za potrditev diagnoze fragmentirane DNK je potrebno opraviti ti. funkcionalni test semena.

Analiza semenskega izliva nudi strokovnjaku za neplodnost informacije o moškem plodnem potencialu izključno v času analize. Potrebno je upoštevati, da rezultat analize pokaže zgolj trenutno stanje. Ne pridobimo informacije o tem, ali je kakovost semenskega izliva trajno optimalna ali zmanjšana zaradi morebitnega okoljskega dejavnika. 

Število in kakovost semenčic, ki jih proizvede moško telo, je odvisno od različnih dejavnikov kot so: 

 geni
 
okolje
 
zdravje ali
 
pogostost spolnih odnosov. 

Zato se število semenčic razlikuje od osebe do osebe. Spolno zrel moški ima hkrati povprečno med dvema in tremi milijardami semenčic. Ker se semenčice v semenskih kanalčkih neprestano tvorijo, seme vedno vključuje semenčice v različnih stopnjah zrelosti. 

Številni faktorji, kot so prehrana, poškodbe mod, izpostavitev visokim temperaturam in sevanju, lahko bistveno vplivajo na rezultate semenske analize. Rezultati za posameznega moškega imajo lahko skozi čas veliko naravnih odstopanj. Rezultat analize, ki pokaže subfertilnost oz. zmanjšano plodno sposobnost, je potrebno potrditi še z dvema nadaljnjima analizama v razmaku 2-3 mesecev.

Spermiogram lahko omogoči pomemben vpogled v plodno sposobnost moškega, vendar ne more identificirati vzroka moške neplodnosti. Usposobljeni strokovnjak lahko iz dobljenih rezultatov zgolj sklepa na morebitno motnjo, preden jo lahko diagnosticira in zdravi.

Izjemno pomembno je, da se oba partnerja izobrazi o pomenu rezultatov analize, kot tudi o njihovih omejitvah pri interpretaciji oz. razlagi izvida.

Kako na naraven način izboljšati moško plodnost?

Proces tvorbe semenčic je izredno občutljiv na zunanje faktorje. Ti faktorji vključujejo poškodbe (vročina, fizična sila), energijo in oskrbo semenčic v razvoju s hranilnimi snovmi, kot tudi oksidativni stres.

Raziskave so pokazale, da je oksidativni stres najverjetneje največji faktor za zmanjšano plodno sposobnost in poškodbe DNK pri moških. Dobra novica je, da je mogoče oksidativni stres obvladovati precej enostavno.

Na stotine znanstvenih raziskav je prepričljivo dokazalo, da je kvaliteto semena moških z zmanjšano plodno sposobnostjo možno izjemno izboljšati z uživanjem določenih antioksidantov in mikrohranil kot so L-karnitin, L-arginin, glutation, selen, cink, Q10 in folna kislina.

Ta hranila za moško plodnost predstavljajo osnovno terapijo za vsak par, ki si želi povečati možnosti in spočeti otroka hitreje ter zaščititi DNK moškega pred oksidativnim stresom. 

Kdaj bi moški morali razmišljati o uživanju mikrohranil za plodnost?

V preteklosti so specialisti za plodnost priporočali večmesečno uživanje prehranskih dopolnil, kot standardni del priprave le moškim in ženskam v IVF postopkih oz. drugih postopkih zdravljenja neplodnosti. Danes se prehranska dopolnila vedno pogosteje priporočajo vsem moškim, ki načrtujejo družino, posebno tistim po 35. letu, zaradi dokazane učinkovitosti in dostopnosti.

Prijava na novice