zanositev.si

nosečnost

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Nosečnost (gravidnost ali gestacija) nastopi, ko se oplojena jajčna celica oz. zarodek ugnezdi v sluznico (endometrij) maternice. Do tega lahko pride spontano (zarodek potuje po jajcevodu v maternico) ali z biomedicinsko pomočjo (zarodek je prenešen v maternico). O zarodku (embriju) govorimo prvih nekaj tednov, kasneje pa nerojenega otroka imenujemo plod (fetus).

Nosečnost je tako obdobje, ki traja od oploditve pa vse do poroda. V povprečju traja 40 tednov (oz. 38 tednov od oploditve), kar nanese 9 mesecev

Najpogosteje se med nosečnostjo v maternici razvija in raste en plod – enoplodna nosečnost, v kolikor pa gre za nosečnost z dvema plodoma ali več, govorimo o večplodni nosečnosti. Večplodne nosečnosti se navadno obravnavajo kot nosečnosti s povečanim tveganjem za zaplete.

Ženska, ki rodi prvič, se imenuje prvorodnica (primipara), ženska, ki ima za seboj dva ali več poroda, pa mnogorodnica (multipara).

Obdobje nosečnosti se razdeli na tri trimesečja:

  1. trimesečje (1.-13. teden nosečnosti)
  2. trimesečje (14.-26. teden nosečnosti)
  3. trimesečje (27.-40. teden nosečnosti)


Nosečnost spremljajo različni nosečnostni znaki in simptomi, ki različne ženske prizadenejo bolj ali manj močno. 

Urinski ali krvni test ne zadoščata za dokončno potrditev nosečnosti, to se doseže z ultrazvočno preiskavo in prikazom zarodka v maternici.  

Preberi več:

Prijava na novice