ženska plodnost

ovulacija

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je ovulacija? 

Ovulacija je faza menstrualnega ciklusa, ko se zrelo jajčece (ovum) sprosti iz jajčnika v jajcevod. To je pogoj, da do zanositve po naravni poti sploh lahko pride. Približno 36 ur je ženska najbolj plodna. Ovulacija je kompleksen proces, na katerega vplivajo hormoni: 

 V prvem delu ciklusa telo proizvaja vse večje količine hormona estrogena, ki povzroči zadebelitev maternične sluznice in pomaga ustvariti okolje, prijazno za semenčice.
 
Pod vplivom hormonov v jajčnikih nastane 15-20 foliklov, gredo skozi več stopenj zorenja, da sčasoma postanejo jajčeca ali jajčeca. Prevladujoči folikel (najbolj zrel) zavira razvoj drugih foliklov, da se praviloma sprosti samo eno jajčece.
 
Zadosti visoke ravni estrogena sprožijo nenaden dvig ravni drugega hormona, t. i. luteinizirajočega hormona (LH). Dvig ravni LH povzroči sprostitev zrelega jajčeca iz jajčnika – to je ovulacija. Ovulacija po navadi nastopi od 24 do 36 ur po dvigu ravni LH, zato je dvig ravni LH dober znanilec največje plodnosti.
 
Jajčece se prenese v jajcevod s pomočjo mišičnih kontrakcije, ki jih sprožijo fimbrije. Oploditev jajčeca je mogoča samo do 24 ur po ovulaciji.

Ovulacija se pojavi samo v enem jajčniku. Če ima ženska dva delujoča jajčnika, se jajčece naključno sprosti iz enega od jajčnikov.

Če ne pride do oploditve, se maternična sluznica skupaj z neoplojenim jajčecem izloči iz telesa v procesu, imenovanem menstruacija. Ta pomeni začetek naslednjega menstrualnega cikla. Menstruacija pa ni zadosten dokaz, da ženska dejansko tudi ovulira, saj so mogoče tudi ti. anovulatorne krvavitve.

Napovedovanje ovulacije omogoča boljši in učinkovitejši čas spolnega odnosa, da bi bodisi dosegli nosečnost bodisi se ji ognili. 

 

Ali ovulacijo lahko zaznamo?

Med zanesljive znake ovulacije spadajo:

 sprememba v bazalni telesni temperaturi
 sprememba v teksturi in količini izcedka (moker, vlecljiv izcedek, najbolj podoben jajčnemu beljaku)
 spremembe v teksturi in legi materničnega vratu (maternični vrat postane mehak, se dvigne in rahlo odpre)

Nekatere ženske opažajo tudi naslednje znake:

 rožnat, rdeč izcedek (t.i. ovulacijska krvavitev)
 
občutljive prsi in/ali bradavice
 
bolečina v predelu jajčnikov
 
povečan libido
 
slabost oz. občutljivost prebavil
 
poostren voh in občutljivost na določene vonjave

Ženske z rednim in natančnim opazovanjem svojega telesa tekom ciklusa, kmalu opazijo vsaj nekatere od naštetih znakov ali pa morda celo vse. Po več mesecih takšnega opazovanja in beleženja bolje spoznajo svoj ciklus in delovanje reproduktivnega sistema ter hitreje opazijo morebitna odstopanja oz. težave.

 

Napovedovanje ovulacije

Ovulacijo lahko zaznamo s prej omenjenimi znaki, bolj zanesljivo pa jo lahko napovemo z določenimi uveljavljenimi metodami:

 ultrazvočni pregled
 
ovulacijski testi
 
ovulacijski mikroskopi
 
merjenje bazalne telesne temperature

Vsake metode nadzora ovulacije, ki jo izvajate sami, se je treba najprej priučiti, kar praviloma traja vsaj 3 cikluse, lahko tudi dalj. 

Ovulacijski testi

Tekom ciklusa so vrednosti LH razmeroma nizke, a približno 36 ur pred nastopom ovulacije, se koncentracija LH nenadno dvigne. Tako imenovani LH poskok ali “LH surge”, je orodje, ki se ga poslužujemo pri bolj natančnem določanju plodnih dni oz. prisotnosti ovulacije z ovulacijskimi testi oz. lističi.

Za testiranje je potreben urinski vzorec nekaj dni zapored. Ko je koncentracija LH v urinu zadosti visoka, bo poleg kontrolne črte test pokazal še drugo, potrditveno črto.

Kdaj ovulacijski testi, ki bazirajo na vrednostih LH ne bodo učinkoviti oz. katere so njihove slabosti?

 ženske z nerednimi ciklusi izjemno težko določijo časovni okvir testiranja ozhttps://www.traditionrolex.com/48. pričetek testiranja (pogosto se tako prične testirati veliko prezgodaj ali pa ko je že prepozno)
 ženske s PCOS (sindromom policističnih ovarijev) imajo pogosto povišane vrednosti LH tekom celotnega ciklusa, kar pomeni, da so testi zanje praktično neuporabni
 da se natančno določi dvig in padec LH oz. vrh ter določi, kdaj povprečno nastopi ovulacija v ciklu, je potrebno testirat več dni zapored, večkrat dnevno, več ciklusov
 pogosto so rezultati netočni zaradi nepravilne izvedbe oz. nepravilne uporabe testov (npr. preveč razredčen vzorec urina)
 rezultati teh testov so do določne mere prepuščeni individualni interpretaciji in tako manj zanesljivi (za razliko od testov nosečnosti, tu prisotnost druge črtice še ne pomeni nastopa ovulacije)
 zaradi načina uporabe je ta vrsta testiranja manj priročna, higienična ter tudi manj ekonomična oz. dražja

Ovulacijski mikroskopi

Estrogen, hormon, ki prevladuje v prvi polovici menstrualnega cikla in narašča vse do ovulacije, se nahaja tudi v slini ženske. Zaradi povečanega nastajanja estrogena, naraste količina soli v slini. V posušeni slini tako kristali soli oblikujejo določen vzorec, na podlagi katerega ženska ugotovi, ali je plodna. Za testiranje je potreben vzorec jutranje sline (pred umivanjem zob in prehranjevanjem). Na lečo s prstom nanesemo kapljico sline. Počakamo, da se slina posuši in se v njej oblikuje vzorec. Vzorec si ogledamo s pomočjo vgrajene naprave. Vzorec praproti nakazuje prihajajočo ovulacijo in sicer 24 ur prej, kot pri urinskih lističih, ki zaznajo dvig LH.

Uporaba je preprosta.Testiranje je na ta način veliko bolj praktično, higienično in cenovno ugodnejše, saj nam isti izdelek lahko služi pravzaprav neomejeno. 

Rezultate se lahko vpisuje v koledarček plodnosti in skupaj z drugimi simptomi, ki jih opažamo med ciklusom, natančno določimo svoje plodne dni.

Merjenje bazalne telesne temperature

Kaj je bazalna telesna temperatura (BTT)?

Bazalna telesna temperatura je telesna temperatura, ki jo doseže telo med počitkom oz. spanjem. Izmeriti jo je potrebno takoj, ko se zbudimo in še nismo vstali iz postelje, vsako jutro ob približno isti uri.


Kako jo izmerimo?

Izmerimo jo s pomočjo posebnih, zelo natančnih analognih ali digitalnih bazalnih termometrov. Ti so potrebni zato, ker so spremembe v vrednostih BTT lahko izredno majhne in komaj opazne, te pa nam navadni termometri ne zmorejo prikazati. 

BTT merimo v ustih, vaginalno ali rektalno. Pomembno je, da vztrajamo pri enem izmed izbranih načinov in jih ne menjavamo tekom ciklusa, saj lahko tako dobimo različne oz. netočne meritve.


Kako lahko BTT uporabimo za določanje plodnih/neplodnih dni oz. ovulacije?

Hormonske spremembe pri ženski, ki se odvijajo tekom menstrualnega cikla, se direktno odražajo tudi na meritvah bazalne telesne temperature.

Folikel, ki je ob ovulaciji sprostil zrelo jajčno celico, prične po nastopu ovulacije v krvni obtok sproščati visoke koncentracije progesterona. Poleg primarne funkcije progesterona, ki je ohranjanje optimalnih razmer znotraj maternice za potencialno nosečnost, ta tudi dvigne bazalno telesno temperaturo in jo vzdržuje na višjem nivoju vse do njegovega upada pred nastopom menstruacije.

Če BTT beležimo natančno in redno, ter vrednosti zapisujemo v razpredelnico, se nam bo na koncu ciklusa razločno narisal dvofazni graf: 

 V prvi, folikularni fazi, bo vse do ovulacije, bazalna telesna temperatura ostajala na nižjih, enakomernih vrednostih. 
 Dan pred ovulacijo bo pogosto viden manjši upad v BTT, po nastopu ovulacije in vstopu v lutealno fazo, pa bo možno zaznati očiten poskok v BTT. Te povišane vrednosti bodo vztrajale vse do zaključka ciklusa oz. nastopa menstruacije.


Je merjenje BTT samostojna in zadosti učinkovita metoda za načrtovanje nosečnosti?

Ne. Bazalna telesna temperatura je odličen pokazatelj plodnih/neplodnih dni oz. nastopa ovulacije, a za bolj natančno opredelitev, jo moramo vedno uporabljati skupaj z drugimi telesnimi znaki, kot so spremembe v vaginalnem izcedku in materničnem vratu. Pozorni pa moramo biti tudi na druge, bolj subjektivne spremembe (ovulacijska krvavitev, bolečine, občutljive prsi, ipd.).

Dvig BTT ne more služiti kot napovednik bližajoče ovulacije. Namreč dvig v vrednosti bazalne telesne temperature nastopi šele ob ovulaciji. Namen merjenja BTT je, da se ženska podrobno seznani s svojim ciklusom, ugotovi kdaj ovulacija povprečno nastopi, ali nastopi vsak ciklus oz. lahko relativno zanesljivo pove, ali ovulacija sploh nastopi. 

BTT je lahko tudi dober pokazatelj uspešne oploditve/zanositve. Testi nosečnosti v prvih dveh tednih po nastopu ovulacije niso dovolj zanesljivi, da bi lahko brez dvoma potrdili oz. ovrgli nosečnost. Če ženska zelo dobro pozna svoj ciklus, svoje BTT meritve, nihanja in točen dan nastopa ovulacije, si s tem lahko pomaga pri tolmačenju rezultatov nosečniških testov. 18 zaporednih dni povišane BTT zelo verjetno nakazuje na nosečnost.

V vsakem ciklusu je ženska plodna samo 24 ur.

Spremljanje ovulacije je nepogrešljiv pripomoček za načrtovanje družine. S pomočjo merjenja BTT lahko zaznamo, ali do ovulacij sploh prihaja. Pari, ki načrtujejo zanositev in nimajo rednih spolnih odnosov najmanj 3-krat tedensko, bodo s pomočjo ovulacijskih testov ali mikroskopa lažje načrtovali spolne odnose v času, ko je ženska plodna. Ker semenčice lahko preživijo kakšna 2 dneva v ženskih reproduktivnih organih, pri zelo plodnih moških celo tja do 5 dni, je napoved ovulacije pomemben pripomoček za načrtovanje družine.

Prijava na novice