ženska neplodnost

hsg

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je histerosalpingografija?

Histerosalpingografija ali uterosalpingografija, imenovana s kratico HSSG, je radiološka preiskava, s katero ugotavljamo prehodnost jajcevodov in obliko maternične votline s pomočjo vaginalnega ultrazvoka. Izvaja se v prvi polovici menstruacijskega ciklusa.

Ginekolog vbrizga skozi maternični vrat v maternično votlino tekočino, ki je radiografski kontrastni medij (barvilo). Če so jajcevodi prehodni, barvilo napolni jajcevode in prehaja v abdominalno votlino. Metoda omogoča ugotavljanje ali so jajcevodi prehodni in če niso normalno prehodni, ugotavljanje ali je ovira prisotna na stiku jajcevodov in maternice (proksimalno) ali na koncu jajcevodov blizu jajčnikov (distalno). Z ultrazvokom si je tako mogoče ogledati anatomijo maternice in jajcevodov ter morebitnih nepravilnosti (npr. zarastline). Mogoče je ugotavljanje medenične vnetne bolezni. Metoda ima izjemen pomen pri ugotavljanju morebitne neprehodnosti jajcevodov. Izkušen radiolog

Terapevtska vrednost

HSSG je diagnostična preiskava, vendar ima lahko terapevtsko vrednost pri zdravljenju neplodnosti. V primeru uporabe kontrastnega medija na oljni osnovi, se v primerjavi z uporabo medija na vodni osnovi verjetnost za zanositev poveča za 10 %. Prav tako ugotavljajo, da naj bi bila verjetnost zanositve po HSSG z medijem na oljni osnovi 3,6 -krat večja kot brez posega HSG zaradi spiranja jajčnikov z medijem.

Kontraindikacije in možni zapleti

HSG se ne sme izvajati na nosečnicah. 

Možni zapleti postopka so vnetja, alergijske reakcije, intravazacija (vstopanje uporabljene tekočine v ožilje) in v primeru tekočine na oljni osnovi, embolizacija. Lahko pride tudi do nehotenega vnosa zračnega mehurčka v maternico.

Nekatere preiskovanke občutijo manjše krče in kratkotrajno napetost med samo preiskavo, nekatere (posebej tiste z zaporo ali krčem jajcevodov) pa navajajo močnejšo bolečino, ki je lahko manj intenzivna ob zdravilih proti bolečinam 30 min pred posegom. Pogosto se zaradi zmanjšanja tveganja za infekcijo predpiše antibiotik. Po preiskavi se običajno priporoča dva dni bolniškega staleža.

V primeru ugotovljenih nepravilnosti pri HSG se priporoča laparoskopijo, podprto s histeroskopijo, ki omogoča hkratno odstranitev oz. operacijo nepravilnosti (glej poglavje operativno zdravljenje neplodnosti).

Prijava na novice