OBMP vodnik

PRENOS OZ. TRANSFER ZARODKA

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Po punkciji foliklov se pridobljene jajčne celice z različnimi tehnikami (IVF, IVF-ICSI, IVF-IMSI) v laboratoriju oplodi in nato vzgaja vse do prenosa. Prenos zarodkov se načrtuje za 2., 3. ali 5. dan po punkciji. Na odločitev klinike vpliva število pridobljenih zrelih celic ob punkciji, število vzgojenih zarodkov ter potek razvoja le-teh. 

POMEMBNO! Četudi lahko par dobi datum za prenos zarodkov 5. dan po punkciji, se to lahko spremeni, v kolikor pride do zelo slabe stopnje oploditve jajčnih celic ali slabega razvoja zarodkov. Prav tako se včasih lahko prenos, ki je bil načrtovan za 3. dan po punkciji, premakne na 5. dan.

V maternico se prenese največ 2 zarodka hkrati, število prenesenih zarodkov pa je odvisno od več dejavnikov – starost ženske, kakovost zarodkov, število neuspelih preteklih postopkov, ipd. Pravilo stroke je, da se pri mlajših ženskah od 35 let v prvih dveh ciklusih prenese le en zarodek dobre kakovosti, v kolikor je na voljo. 

Kako izgleda prenos?

Prenos zarodka je za veliko večino žensk neboleč in hiter postopek. Izvede se ga na ginekološki mizi in je najbolj podoben izvedbi PAP brisa. 

Na dan prenosa zarodka ženska v jutranjih urah ne vzame progesteronske terapije (gela ali vaginalete), da nožnica ostane čista. Za razliko od punkcije se za prenos zarodka svetuje, da ima ženska poln mehur oz. da ga ne izprazni tik pred postopkom.

Ginekolog bo pred izvedbo prenosa očistil zunanje spolovilo in nožnico ter si dodobra ogledal maternični vrat – vhod v maternico. Nekatere ženske imajo lahko maternični vrat bolj uvit, skrajšan, zabrazgotinjen, podaljšan, spremenjen, ipd. – vse to lahko vpliva na izvedbo prenosa zarodka. Včasih je dovolj le, da ženska spremeni položaj zadnjice in nog na ginekološki mizi, v nekaterih primerih pa mora ginekolog delček materničnega vratu odščipniti in si tako olajšati vstop v maternico. Včasih tudi različne predpriprave in postopki ne omogočijo enostavnega vstopa v maternico – takrat se mora ginekolog zelo potruditi, da se »prebije« v maternično votlino. V teh redkih primerih je lahko prenos zarodka tudi zelo neprijeten in boleč postopek. 

Na kakšen način se zarodek dejansko prenese v maternico?

Zarodek se v maternico prenese z uporabo tankega katetra, iz katerega se ga nežno »splakne« v maternico. Nekatere klinike/ginekologi prenos zarodka izvedejo s pomočjo ultrazvoka, nekateri ne, v vsakem primeru se postopek zaključi šele, ko v laboratoriju potrdijo, da je zarodek bil uspešno prenesen oz. potrdijo, da ga ni več znotraj katetra.

Navodila po prenosu zarodka

Nekatere klinike spodbujajo ležanje po prenosu, druge ne. Dokazov, da bi eno ali drugo kakorkoli vplivalo na uspešnost oz. stopnjo zanositve, ni. Prav tako ležanje, mirovanje v domačem okolju ni potrebno, se pa svetuje nekaj dni bolniškega staleža (včasih tudi do krvnega testa).

Na dan prenosa ženska v popoldanskem času normalno nadaljuje s progesteronsko terapijo in jo jemlje najmanj do krvnega testa, dalje pa po navodilih.

Kaj pa prenos zamrznjenega zarodka?

Prenos zamrznjenega zarodka poteka povsem enako, sam postopek se ne razlikuje. 

Prenos se največkrat načrtuje 5 dni po ovulaciji, saj je velika večina zarodkov zamrznjena v fazi blastociste oz. 5-dnevnega zarodka. Izjemoma se zamrznejo tudi mlajši oz. manj razviti zarodki.

Zamrznjeni zarodek (ali zarodke) se nekaj ur pred prenosom prične postopoma odtajati. Prenos se izvede, ko se pri odmrznjenemu zarodku potrdi znake življenja.

Kaj sledi?

Približno 14 do 16 dni po prenosu zarodka ženska opravi urinski test nosečnosti oz. se vrne na kliniko in opravi krvni test, s katerim se bolj zanesljivo potrdi ali ovrže nosečnost. Več o krvnem testu in vrednosti β-hCG, si preberite tule (link).

V kolikor se nosečnost na krvnem testu potrdi, mora ženska na kliniki ali pri osebnem ginekologu po 2-3 tednih, kar je med 6. in 8. tednom nosečnosti, opraviti še prvi kontrolni oz. potrditveni ultrazvočni pregled. Več podrobnosti o pregledu, si preberite tule (link).

Prijava na novice