OBMP vodnik

druga zdravila

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

ANTIDIABETIK –
METFORMIN

Kaj je metformin?

Metformin je peroralno zdravilo iz skupine bigvanidov, ki se uporablja za zdravljenje sladkorne bolezni. Je zdravilo izbora za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, zlasti pri ljudeh s prekomerno telesno težo – metformin namreč ne prispeva k dodatnemu pridobivanju telesne teže oz. ugodno vpliva na izgubo telesne teže. 

Kaj je njegova vloga pri zdravljenju neplodnosti oz. v postopkih OBMP?

Metformin se uporablja za zdravljenje neplodnosti pri ženskah s PCOS (sindrom policističnih jajčnikov). PCOS je endokrina motnja, za katero sta značilni hiperinzulinemija (povišane vrednosti inzulina v krvi) in hiperglikemija (povišane vrednosti sladkorja v krvi). Oboje ob nezdravljenju postopoma vodi v razvoj inzulinske rezistence, pre-diabetesa in pri več kot 50% žensk s PCOS po 40. letu tudi do razvoja diabetesa tipa 2. 

Visoka raven inzulina pri ženskah s PCOS ovira oz. onemogoča ovulacijo, hkrati pa povzroča, da jajčniki proizvajajo še večje količine testosterona (androgenega oz. moškega hormona). 

Metformin deluje tako, da znižuje raven inzulina in sladkorja v krvi in učinkovito spodbuja ovulacijo pri ženskah s PCOS. Sodeč po raziskavah, lahko nekaterim pomaga tudi pri izgubi telesne teže. Delovanje ni povsem znano, predvideva pa se, da vpliva na zmanjšanje apetita in na način, kako telo porablja in shranjuje maščobe. Ker ima velika večina žensk s PCOS težave s povečano telesno težo in nabiranjem maščobnih oblog okoli pasu, je to delovanje metformina izredno dobrodošlo.

Kako se metformin uporablja?

Ginekologi bodo včasih metformin vpeljali v zdravljenje ženske še pred vključitvijo v postopke OBMP, ko se par trudi še spontano zanositi, brez oz. z minimalno stimulacijo, pri pogoju, da ima partner zadovoljivo kakovost semena. Kot že omenjeno, metformin lahko učinkovito inducira ovulacijo, sploh pri ženskah, ki so razvile odpornost oz. se ne odzivajo na stimulacijo s klomifenom (Clomid) – takrat lahko učinkovito deluje samostojno ali pa v kombinaciji s klomifenom.

Kadar se metformin uporabi v sklopu OBMP postopkov, se pri ženskah s PCOS lahko doseže sledeče:

  zmanjšanje pojavnosti razvoja OHSS
 
pridobitev večjega števila zrelih, kakovostnih jajčnih celic
 
višja stopnja zanositve
 
nižja stopnja splavnosti

Pri nas se ženske največkrat srečajo z zdravili Glucophage in Aglurab.

Neželeni stranski učinki, ki jih ženska lahko izkusi tekom uživanja metformina:

  bolečine v trebuhu
 
slabost in/ali bruhanje
 
zgaga
 
napihnjenost, vetrovi
 
driska, zaprtost
 
kovinski okus v ustih
 
glavobol

»BABY ASPIRIN«

Kaj je aspirin?

Aspirin oz. acetilsalicilna kislina je salicilatna učinkovina, ki se pogosto uporablja kot analgetik (proti bolečini), antipiretik (proti vročini) in antiflogistik (proti vnetju). Deluje vazodilatacijsko (širi žile), antikoagulantno (zmanjšuje strjevanje krvi) ter igra zelo pomembno vlogo pri preprečevanju razvoja krvnih strdkov oz. zmanjšuje možnosti za pljučno embolijo, možganski in srčni infarkt.

Kaj je »baby aspirin«?

Ime »baby aspirin« seveda ni uradno in je neke vrste vzdevek, ki so ga zdravilu nadeli zdravniki in pacienti s področja zdravljenja neplodnosti oz. postopkov umetne oploditve. Gre za povsem isto zdravilo, isto učinkovino, a v precej manjšem odmerku, kot je tipičen za običajno uporabo ob bolečini. »Baby aspirin« navadno vsebuje le 100 mg učinkovine.

Kaj je vloga »baby aspirina« v zdravljenju neplodnosti oz. postopkih OBMP?

V teoriji uporaba aspirina pri zdravljenju neplodnosti oz. OBMP postopkih temelji na njegovih protivnetnih in vazodilatacijskih lastnostih ter na njegovem zaviranju agregacije trombocitov (preprečuje njihovo zlepljenje). Skupek teh delovanj izboljša pretok krvi, predvsem pa izboljša pretok krvi v rodilih in v določenih primerih lahko izboljša možnosti za zanositev in donositev.

Raziskave so pokazale tudi, da lahko dodajanje majhnih odmerkov aspirina pomembno poveča debelino maternične sluznice in tako poveča stopnjo nosečnosti.

Neželeni stranski učinki, ki jih ženska lahko izkusi med uživanja Aspirina:

  izpuščaji
 
gastritis (vnetje želodca)
 
pri dolgotrajni uporabi razjede na želodcu
 
bolečine v želodcu, razdražljiv želodec
 
zgaga
 
zaspanost
 
glavoboli
 
krči
 
slabost
 
krvavitve

ANTIKOAGULANTI – HEPARIN

Kaj so antikoagulanti?

Antikoagulanti so podskupina zdravil, imenovanih antitrombotiki. Antikoagulanti so zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi, tako da zavirajo tvorbo fibrina ter nastanek in večanje strdka. Pogovorno jih imenujemo zdravila za redčenje krvi.

Antikoagulante razdelimo v 3 skupine:

  heparinska skupina (heparin, dalteparin)
 
zaviralci vitamina K (kumarini z glavnimi predstavniki varfarinom, acenokumarolom, fenprokumonom in etilbiskumacetatom)
 
zaviralci trombina (npr. argatroban)

Kaj je vloga antikoagulantov v postopkih OBMP?

Antikoagulanti iz heparinske skupine preprečujejo nastanek krvnih strdkov, poskrbijo za večjo prekrvavitev maternice ter pozitivno vplivajo na decidualizacijo stromalnih celic endometrija – povzročijo pomembne spremembe v celicah maternične sluznice in tako ustvarijo ugodnejše okolje za zarodek ter povečajo stopnjo ugnezditve zarodka.

Kdaj je smiselna uporaba antikoagulantov v postopkih OBMP?

Predvsem pri ženskah s prirojenimi trombofilijami (motnjami v strjevanju krvi) oz. avtoimunimi obolenji – največkrat gre za antifosfolipidni sindrom in faktor V Leiden. V teh primerih se uporablja za doseganje uspešne ugnezditve zarodka, preprečevanje zgodnjih in poznejših spontanih splavov ter drugih povezanih zapletov.  

Nekatere študije so uspele prikazati, da so heparinska zdravila učinkovita pri izboljšanju stopnje ugnezditve tudi pri ženskah s ponavljajočimi neuspelimi prenosi zarodkov, kjer avtoimuna oz. trombofilična obolenja niso prisotna.

Pri nas sta največkrat v uporabi sledeči zdravili:

  Fragmin (dalteparin oz. natrijev dalteparinat)
 
Clexane (enoksaparin oz. natrijev enoksaparinat)

Zdravila iz heparinske skupine se injicirajo subkutano oz. podkožno. Odmerek in pričetek oz. trajanje terapije določi lečeči ginekolog specialist v sodelovanju z revmatologi in drugimi specialisti.

Neželeni stranski učinki, ki jih ženska lahko izkusi med apliciranjem heparinskih zdravil:

  hiter razvoj podplutb/modric
 
hitrejši razvoj krvavitev, močnejše krvavitve (krvavitve iz dlesni, nosu, močnejša menstrualna krvavitev)
 
omotičnost, glavobol
 
zaprtost, bolečine v trebuhu
 
bolečina, rdečina, srbečica, oteklina, podplutba na mestu vboda

KORTIKOSTEROIDI – PREDNIZON/PREDNIZOLON

Kaj so kortikosteroidi?

Kortikosteroidi so skupina steroidnih hormonov, ki nastajajo v skorji nadledvične žleze. Imajo pomembno vlogo v številnih mehanizmih, ki se odvijajo v telesu, kot je na primer odziv na stres, imunski odziv in uravnavanje vnetij.

Kaj je vloga kortikosteroidov v postopkih OBMP?

V postopkih OBMP se predlaga oz. predpisuje predvsem glukokortikoide (podskupina kortikosteroidov) kot je prednizon oz. prednizolon. Zdravilo se predpisuje za izboljšanje stopnje implantacije (ugnezditve) zarodka ter kot zaščita pred spontanim splavom

Prednizolon je imunomodulatorno sredstvo, ki lahko povzroči vrsto pozitivnih učinkov na zdravljenje avtoimunskih obolenj, kot tudi na zgodnjo nosečnost. Raziskave so pokazale, da lahko zavira citotoksičnost materničnih NK celic (t.i. celic ubijalk) in izločanja citokinov v endometriju pred implantacijo. Prav tako pa lahko spodbudi izločanje humanega horionskega gonadotropina (hCG) in spodbuja proliferacijo in invazijo trofoblasta. Tako lahko pomembno vpliva na implantacijo zarodkov in uspešnost OBMP postopkov. Ima minimalne neželene učinke na plod, saj ob jemanju do zarodka/plodu prispe le okoli 10% aktivne snovi.  

Pri nas v uporabi prevladuje Medrol (metilprednizolon).

Kdaj je smiselna uporaba kortikosteroidov oz. glukokortikoidov v OBMP?

Četudi se v današnjih časih, sploh v tujini, glukokortikoide oz. imunomodulatorno terapijo uporablja čedalje bolj rutinsko (sploh pri ženskah s ponavljajočimi se neuspelimi prenosi zarodkov in ponavljajočimi se splavi), je pomembno, da se razlog uvedbe terapije zares utemelji. Namreč, razen v primeru, da je pri ženski odkrita imunska patologija oz. obstaja jasna indikacija za takšno terapijo, uporaba glukokortikoidov ni upravičena in lahko privede celo do slabših izidov OBMP postopkov. 

Neželeni stranski učinki, ki jih ženska lahko izkusi med uživanjem kortikosteroidov oz. glukokortikoidov:

  zmedenost
  občutek vznemirjenosti
  glavobol
  slabost, bruhanje
  tanjšanje kože
  akne
  težave s spanjem
  pridobivanje na telesni teži

Pri predpisovanju glukokortikoidov je potrebna posebna previdnost, v kolikor je ženska že na antiepileptični terapiji (npr. barbiturati in njihovi derivati) ali redno prejema antikoagulante (npr. aspirin, heparinska zdravila). Prav tako se v času jemanja glukokortiokoidov odsvetuje vsa cepljenja z živim cepivom zaradi nevarnosti razvoja okužb.

Prijava na novice