nosečnost

urinski testi

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj so urinski testi nosečnosti?

Urinski testi nosečnosti predstavljajo preprost in natančen način, s katerim lahko ženska v domačem okolju nosečnost potrdi ali ovrže. Test je potrebno le napojiti z urinom – palčko oz. listič se nastavi pod curek urina ali pa se ga pomoči v kozarček, v katerem je zbran vzorec urina.

Testi nosečnosti so na voljo v različnih oblikah, so različno občutljivi (zaznajo različne koncentracije β-hCG v urinu) in na različne načine prikažejo rezultate (dve vzporedni črtici, plus, besedilo, tedni nosečnosti, ipd.). Na voljo so v večini specializiranih trgovinah, drogerijah in lekarnah.

Kako delujejo urinski testi nosečnosti?

Testi nosečnosti zaznajo prisotnost β-hCG oz. humanega horionskega gonadotropina, ki ga imenujemo tudi nosečniški hormon, v urinu. Najbolj občutljivi testi zaznajo že 10 mIU/ml, večina pa bo nosečnost jasno prikazala v primeru vrednosti, višjih od 25 mIU/ml.


Kdaj naj ženska opravi urinski test nosečnosti?

V primeru spontane zanositve (med katere štejemo tudi zanositev po IUI), je test nosečnosti potrebno opraviti po izostanku menstruacije, kljub temu, da nekateri proizvajalci testov obljubljajo zanesljive rezultate s testiranjem že več dni pred izostankom menstruacije. V kolikor ima ženska neredne cikluse, se priporoča, da test opravi 3 tedne po zadnjem spolnem odnosu oz. 3 tedne po domnevnem nastopu ovulacije/plodnih dni.

V primeru zanositve po IVF, lahko ženska test nosečnosti opravi 9. dan po prenosu 5-dnevnega zarodka (blastociste) oz. 11. dan po prenosu 3-dnevnega zarodka. Zgodnejše opravljanje testa se odsvetuje, saj vrednosti β-hCG navadno niso še zadosti visoke.

Kako natančni so testi nosečnosti?

Urinski testi nosečnosti so izjemno natančni (99%) ob predpostavki, da se jih pravilno uporabi oz. postopek testiranja pravilno izvede.

Test nosečnosti bo manj natančen, če mu preteče rok uporabe ali če se ga ne uporabi na pravi način. Zato je vedno potrebno preveriti rok uporabnosti na embalaži in natančno prebrati navodila, ki so priložena testu nosečnosti.

Kljub natančnosti so urinski testi omejen pokazatelj nosečnosti. Za potrditev nosečnosti oz. za potrditev normalnega poteka/razvoja nosečnosti, je, sploh v postopkih OBMP, potreben krvni test, kasneje pa še ultrazvočni pregled oz. potrditev.

Prijava na novice