moška neplodnost

bolezni

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

VPLIV KRONIČNIH BOLEZNI NA PLODNOST MOŠKIH

V zahodnem svetu se za starševstvo odločamo vedno pozneje in vedno večja je pojavnost kroničnih bolezni v populaciji moških in žensk, ki želijo zanositi. Na plodnost moških večinoma vplivajo bolezni, ki so neposredno vezane na reproduktivne organe kot so varikokela, nespuščena moda, obstrukcije semenovodov, pregrevanje mod in neravnovesja spolnih hormonov. Prav tako na plodnost moških močno vpliva jemanje številnih zdravil, kar je opisano v ločenem poglavju

 

Rakave bolezni

Ker je zdravljenje rakavih bolezni z obsevanjem ali kemoterapevtiki navadno zelo invazivno, se priporoča posvet s specialistom s področja reprodukcije, ki bo svetoval hrambo spolnih celic za primer želje po otroku nekje v prihodnosti. V odvisnosti od izbire načina zdravljenja raka in odmerkov zdravil je neplodnost lahko bodisi trajna bodisi prehodna.  

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) na dolgi rok povzroča poškodbe oz. okvare v delovanju in propad različnih organov, še posebej v kolikor se stanje ne nadzoruje in ne zdravi.

Sladkorna bolezen pri moških ima pomemben vpliv na reproduktivni sistem in na podlagi metabolizma glukoze, močno vpliva tudi na sam proces spermatogeneze (tvorbo semenčic).

Nenadzorovana sladkorna bolezen povzroča poškodbe/propadanje krvnih žil in živčevja ter niža vrednosti testosterona, kar telo in spolne organe v večji meri izpostavi okužbam, povzroča erektilno disfunkcijo, zmanjša libido (spolno slo), povzroči težave z ejakulacijo in pogosto tudi vnetja kožice na glavici penisa (balanitis).

Več različnih raziskav je prikazalo, da imajo moški s sladkorno boleznijo, pa tudi moški s pre-diabetesom (stanje pred razvojem sladkorne bolezni), višjo stopnjo poškodbe DNK semenčic, slabšo gibljivost in odstopanja v sestavi semenske tekočine. Vse to negativno vpliva na plodnost oz. sposobnost oploditve. Pogosto se pri teh moških odkrije tudi nepojasnjeno azoospermijo (odsotnost semenčic v ejakulatu).

Moški se proti negativnim vplivom sladkorne bolezni na plodnost lahko borijo z rednimi obiski diabetoloških klinik, rednim beleženjem krvnega sladkorja, upoštevanja navodil zdravnika, terapijo (tablete ali inzulin), zdravo, prilagojeno dieto ter ustrezno količino gibanja.

Cistična fibroza

Cistična fibroza je redka dedna bolezen, ki je posledica okvare gena za CFTR beljakovino. Ne le, da se v semenovodih nabira gosta sluz, ki onemogoča prehod semenčic, pogosta je odsotnost semenovodov. Večina moških s cistično fibrozo je neplodnih, vendar v današnjem času s postopkom oploditve z biomedicinsko pomočjo imajo številni mladi moški s cistično fibrozo otroke.

V primerjavi z ženskami, obstaja bistveno manj bolezni, ki vplivajo na plodnost. Bistveno bolj kot sistemske bolezni na plodnost moških vplivajo zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni. Sodelovanje med osebnim zdravnikom in andrologom, ki vodi zdravljenje neplodnosti moškega, je nepogrešljivo.

Prijava na novice