ženska plodnost

REPRODUKTIVNI ORGANI (FIZIOLOGIJA)

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Naloge spolnih organov pri ženski so:

      tvorba jajčnih celic, imenovanih oocite oz. jajčeca
     
transport jajčec na mesto oploditve
     
zanositev; tj. oploditev jajčne celice s semenčico
     
implantacija oz. ugnezditev oplojene jajčne celice v maternico; prične se nosečnost
      nosečnost
     
porod
     
v kolikor do oploditve ne pride, izločitev maternične sluznice v procesu, imenovanem menstruacija
     
sinteza hormonov za uravnavanje menstrualnega cikla in sekundarnih spolnih znakov

Ženski spolni organi se delijo na notranje in zunanje

Funkcija zunanjih spolnih organov, imenovanih genitalije, je omogočiti moškim spolnim celicam vstop v telo in zaščita notranjih spolnih organov pred okužbami. Glavne strukture zunanjega spolnega organa-spolovila so:

      Labia major ali velike sramne ustnice zapirajo in ščitijo druge zunanje spolne organe. Primerljive so s skrotumom oz. mošnjo pri moških spolnih organih. Vsebujejo žleze znojnice in lojnice. Po puberteti oz. spolni zrelosti so pokrite z dlakami.
      
Labia minor ali male sramne ustnice ležijo znotraj velikih sramnih ustnic in obdajajo odprtino v vagino ali nožnico ter uretro ali sečnico.
      
Bertolinijeve žleze ležijo ob vaginalni odprtini in izločajo mukus oz. tekočino za vlaženje kanala.
      
Klitoris leži na stiku med obema malima sramnima ustnama. Je majhen, občutljiv izrastek, ki je primerljiv penisu pri moških. Klitoris je pokrit s kožno gubo, imenovano prepucij, ki je podoben kot koža, ki pokriva glavo penisa. Kot velja za penis, je tudi klitoris zelo občutljiv na stimulacijo in nabrekne.

Notranji spolni organi  pri ženski so:

      Vagina ali nožnica, ki je kanal, ki povezuje vrat (spodnji del maternice) z zunanjostjo telesa. Imenuje se tudi porodni kanal.

      Uterus ali maternica: je votel organ v obliki hruške, ki v primeru oploditve gosti razvijajoči se plod. Deli se na dva dela: spodnji del, imenovan cervix ali vrat se odpira v nožnico. Zgornji, osrednji del maternice se imenuje corpus ali telo maternice. Corpus je zelo raztegljiv in omogoča rast in razvoj otroka. Kanal skozi vrat omogoča vstop semenčicam in izločanje menstrualnega izločka. 

      Ovarija ali jajčnika sta majhni, ovalno oblikovani žlezi, ki ležita na vsaki strani maternice. Jajčnika tvorita jajčeca in hormone. V jajčnikih je ogromno jajčnih celic. Ko je deklica stara 16 embrionalnih tednov, ima 16 milijonov jajčnih celic, ob rojstvu le še milijon, ob spolni zrelosti pa le 300.000. Z vsako ovulacijo se aktivira približno 500 jajčnih celic, ki zorijo v jajčniku. Od teh preživi le ena, ostale propadejo.

      Jajcevoda sta ozki cevki, ki sta pritrjeni na zgornji del maternice in služita kot kanal, po katerem ova ali jajčne celice ali jajčeca potujejo od jajčnikov do maternice. Oploditev poteka v zgornjem, ampularnem delu jajcevoda. Oplojeno jajčece potuje po jajcevodu do maternice, kjer se ugnezdi v steno maternice.

Jajčne celice dozorevajo v procesu, imenovanem oogeneza.  Ovulacija se ponavlja z vsakim menstrualnim ciklusom (glej povezava). Ko dozori vseh 300.000 jajčnih celic, zanositev ni več možna. Ta čas sovpada z menopavzo, ki je okoli 45.–50. leta. Ženska je torej v rodnem obdobju od menarhe do menopavze. Čas prvega nastopa menstruacije v puberteti imenujemo menarha, čas zadnje menstruacije v klimakteriju pa menopavza.

Prijava na novice