OBMP

splošno

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

POTEK OBMP POSTOPKOV

Postopke OBMP je sicer mogoče izvesti tudi v ti. spontanem ciklusu ženske, brez stimulacije jajčnikov, vendar prevladujejo postopki s stimuliranjem jajčnikov. Postopki se od para do para razlikujejo, vendar so skupne zakonitosti sledeče: 

Ženske

  1. korak: Stimulacija jajčnikov

Prva faza postopka, vključuje zdravila za stimulacijo jajčnikov. Ta z uravnavanjem hormonov povzročijo rast večjega števila foliklov znotraj jajčnikov. Hkrati pa pomagajo nadzirati čas ovulacije. Na voljo je vrsta zdravil. Najbolj priljubljeni so klomifen citrat, letrozol in gonadotropini. Izbrano zdravilo je odvisno od zdravnikove odločitve, protokolov, ki so v uporabi na izbrani kliniki in individualne diagnoze ženske. 

Zdravila za stimulacijo jajčnikov se pogosteje dajejo v obliki injekcij in ne peroralno. Ženske se nauči, kako zdravilo dnevno injicirati subkutano (v podkožje), da lahko zdravilo jemljejo doma, ne da bi morale vsakič obiskati kliniko. Po več dneh injekcij, se opravi ultrazvočna folikulometrija za oceno rasti foliklov in po potrebi odvzame tudi kri za določitev ravni hormonov. Glede na rezultate se lahko odmerek zdravila poveča ali zmanjša. Pogosto se ti pregledi izvajajo večkrat skozi celoten postopek. 

Cilj zdravila za stimulacijo jajčnikov je, da jajčniki proizvedejo najmanj dva zdrava folikla, velika vsaj 15-18 mm. V mnogih primerih se jih razvije veliko več kot le dva. Ko se folikle opredeli kot primerno velike, se ženski injicira humani horionski gonadotropin (hCG) ali t.i. »stop injekcijo«, za spodbuditev dozoritve foliklov. 

Približno 36 ur pozneje, so folikli pripravljeni na postopek pridobivanja jajčnih celic oz. punkcijo.

  2. korak: Pridobivanje jajčnih celic

Po injiciranju hCG (stop injekcije), se izvede poseben postopek za pridobivanje jajčnih celic – punkcija. Ta se navadno izvede med 34 in 36 urami po injiciranju hCG. 

Zdravnik uporabi ultrazvočno sondo, vstavljeno v nožnico, da s pomočjo specializirane igle pridobi oz. »posrka« jajčne celice iz foliklov. Med postopkom se uporabljajo različne vrste analgezije, postopek pa lahko traja do 30 minut, odvisno od števila foliklov oz. jajčnih celic. 

Pridobljene jajčne celice se nato v laboratoriju prenese na posebna gojišča in z različnimi tehnikami oplodi (s semenom partnerja ali darovalca).

Ženske lahko po nekaj urah okrevanja odidejo domov še isti dan. Vendar pa se zaradi uporabe anestezije, vožnja odsvetuje. Pri nas se splošna anestezija uporablja predvsem v Mariboru, v LJ največkrat lokalna ali analgosedacija.

  3. korak: Prenos zarodkov

V dveh do petih dneh po pridobitvi in oploditvi jajčnih celic se v maternico prenese največ dva zarodka. Ta postopek se izvede s pomočjo upogljivega, tankega katetra, ki se vstavi skozi maternični vrat v maternico. Postopek poteka kolikor se da nežno, da se zmanjša možnost krčenja maternice. Za prenos zarodkov analgezija oz. anestezija načeloma nista potrebni.

Po prenosu zarodka/zarodkov, nekatere klinike pacientkam priporočajo več urni počitek, spet druge počitka ne priporočajo. Za izboljšanje možnosti ugnezditve zarodka v maternici, se predpišejo progesteronska zdravila. Pogosto se to zdravilo prvič aplicira dan po punkciji ali na dan prenosa. Lahko se ga uporablja v obliki vaginalet oz. vaginalnih globul, vaginalnega gela ali v obliki subkutanih oz. intramuskularnih injekcij. 

Moški

  1.korak: Priprava semena

Sočasno s punkcijo za pridobitev jajčnih celic, se v laboratoriju pripravi vzorec semena. Kako se seme pripravi, je odvisno od kakovosti vzorca in postopkov oz. protokolov posamezne klinike. Najpogostejši postopek se imenuje priprava z gradientom gostote. Seme se doda posebnemu mediju v epruveti, ki odstrani semenčice s slabo gibljivostjo. 

V primeru, da je bilo potrebno kirurško pridobivanje semenčic ali je število semenčic nizko, se lahko vzorec semena pripravi s postopkom centrifuge, da se poveča koncentracija semenčic.

  2.korak: Inseminacija

Tehnike inseminacije se lahko razlikujejo glede na vrsto postopka OBMP:

 Pri IUI se pripravljeno seme vnese v maternico s tankim katetrom. Pri ITI se pripravljeno seme vnese direktno v jajcevod.

 V klasičnem oz. standardnem postopku IVF oploditve, se po punkciji jajčne celice združi s semenčicami v laboratorijski posodi, imenovani petrijevka in čez noč pusti, da pride do oploditve. Povprečno se oplodi polovica jajčnih celic. Tak način oploditve se uporablja pri parih, kjer so semenski parametri moškega normalni.

 Če se je pri paru v preteklosti klasična oz. standardna metoda oploditve izkazala za neuspešno ali pa so semenski parametri pri moškem nenormalni, se po punkciji uporabi metoda direktnega vnosa semenčice v jajčno celico, imenovana ICSI, pri čemer biologi oz. embriologi ročno oplodijo jajčeca s semenčicami. 

  3.korak: Oploditev in gojenje zarodkov

V primeru zunajtelesne oploditve se naslednji dan po oploditvi preveri, če jajčeca kažejo znake uspešne oploditve.

Če je oploditev uspešna in je viden začetek razvoja zarodkov, se jih naprej goji v laboratoriju. Kako dolgo se zarodki razvijajo pred prenosom v maternico, je odvisno od več faktorjev, kot so protokoli posameznih klinik, število pridobljenih jajčnih celic oz. število zarodkov (manj kot jih je, prej se jih prenese v maternico), potek razvoja zarodkov (ali ta poteka normalno ali ne), ipd. 

Zarodki, stari pet dni, v razvojni stopnji blastociste, so običajno najbolj razviti in znanstvenikom omogočajo lažjo oceno kakovosti in lažjo izbiro najboljšega zarodka za prenos.

Trajanje IVF postopka

Vsak postopek traja približno štiri do šest tednov do krvnega testa za potrditev nosečnosti. Najdaljše obdobje predstavlja stimulacija jajčnikov oz. rast foliklov. Dolžina postopka je odvisna od protokola za stimulacijo jajčnikov.

Na dan punkcije bosta oba partnerja na kliniki preživela nekaj ur. V tem času se pridobi jajčne celice in pridobi ter pripravi vzorec semena. Približno dva do pet dni kasneje, se zarodke prenese v maternico.

Povečanje možnosti za uspeh

Če ste v preteklosti že bili noseči ali imate otroka, imate večje možnosti za uspeh v postopku OBMP. Možnosti za uspeh pa lahko povečate tudi sami z naslednjimi ukrepi: 

 ohranjajte zdravo telesno težo 
 
stremite k idealnem ITM (indeks telesne mase), ki se giba med 19 in 25
 
uživanje alkohola omejite na eno enoto na dan ali se ga v celoti izogibajte 
 
opustite kajenje
 
zmanjšajte vnos kofeina 
 
povečajte vnos vitamina d in folatov 
 
uživajte uravnoteženo in zdravo prehrano

Tveganja

Pomembno je opozoriti, da imajo kljub visoki stopnji uspešnosti, postopki OBMP tudi nekaj slabih strani. Predstavljajo tveganje za razvoj zapletov, ki lahko nastanejo kot posledica uporabe zdravil (predvsem zdravil za stimulacijo jajčnikov) ter uporabljenih invazivnih postopkov. Obstaja tudi visoko tveganje za več plodno nosečnost (dvojčki, trojčki) ter tveganje za prezgodnji porod. Včasih lahko pride do razvoja zunajmaternične nosečnosti.

Pomembno je, da se o vseh vidikih zdravljenja pogovorite s svojim zdravnikom. Pred pričetkom zdravljenja se pozanimajte o vseh lastnostih OBMP, pretehtajte o razmerju med koristmi in tveganji, ter razmislite o alternativah. 

 

Prijava na novice