ženska neplodnost

pregrada (septum)

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je pregrada maternice?

Pregrada oz. septum maternice je prirojena razvojna napaka oz. deformacija maternice in je posledica nedokončne spojitve t.i. Mullerjevih vodov. Je neboleča sprememba na maternici, katere ženska ne zazna, ne čuti. 

Kako se jo diagnosticira?

Pregrado maternice se lahko ugotovi z ultrazvočnim pregledom, je pa diagnosticiranje pogosto pogojeno s kakovostjo ultrazvočne opreme in velikostjo/lokacijo same pregrade. Najbolj zanesljivo postavitev diagnoze se doseže z diagnostično histeroskopijo.

Kako vpliva na zanositev in nosečnost?

Četudi pregrada maternice ni nujno ovira za zanositev, lahko zanositev otežuje, predvsem pa lahko povzroči različne neželene zaplete v nosečnosti, kot so ponavljajoči se splavi in zahiranost oz. nepravilen razvoj otroka. Lahko privede do prezgodnjega poroda, ustvari potrebo po porodu s carskim rezom zaradi nepravilnega položaja/vstave otroka ter privede do nenormalnih krvavitev po porodu.

Ali je pregrado vedno potrebno odstraniti? Kako poteka operacija?

V preteklosti se je za vsako odkrito pregrado priporočilo operativno odstranitev oz. resekcij. Nove smernice dopuščajo možnost, da se manjše pregrade, pregrade, ki po ocenah ginekologov specialistov ne povzročajo oz. v prihodnosti ne bodo povzročale težav z zanositvijo in potekom nosečnosti, ne odstrani.

V kolikor je odstranitev vseeno potrebna poseg opravijo histeroskopsko (skozi nožnico, z inštrumenti se ne vstopa skozi trebuh) v prvi polovici ciklusa, navadno kmalu po zaključku menstruacije. 

Diagnostična in/ali kurativna histeroskopija je lahko ambulantna (brez analgezije oz. z uporabo protibolečinskih tablet) ali pa se izvede v operacijski dvorani v splošni anesteziji. Okrevanje je navadno zelo hitro, bolečine ob in po posegu so zmerne in obvladljive. Zapleti so izredno redki.

Pregrada maternice je prirojena, zato po odstranitvi ni možnosti, da bi se ponovila oz. zrasla nazaj.

Prijava na novice