ženska neplodnost

hsc

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je histeroskopija?

Histeroskopija je preiskava, ki jo uporabljamo za pregled kanala materničnega vratu in maternične votline skozi nožnico z optičnim inštrumentom (histeroskopom). Z njim je možno opazovati osvetljeno sluznico maternične votline pod povečavo in ugotavljati prisotnost anatomskih ali strukturnih sprememb na notranji steni maternične votline. 

Uporablja se takrat, ko ima bolnica:

  nepojasnjene nenormalne krvavitve iz maternice
  
ponavljajoče spontane splave
  
v določenih primerih neplodnosti

Histeroskopijo opravljajo klinični specialisti ginekologi v vseh bolnišnicah z ginekološkimi oddelki. Bolnico napoti izbrani ginekolog.

Histeroskopija je lahko:

 Diagnostična: preiskovalec sluznico maternične votline le opazuje in s tem izključi ali potrdi prisotnost določene nepravilnosti. Če ginekolog med histeroskopijo opazi spremembe na sluznici maternične votline, ki bi lahko bile predrakave ali rakave narave, s spremenjenega mesta odvzame vzorec tkiva in ga pošlje na ustrezne preiskave.

 Operativna: ginekolog med preiskavo opravi še določen operativni poseg (poglej v poglavju zdravljenje neplodnosti).

 

Potek histeroskopije

Med  preiskavo  bolnica  leži  na  preiskovalni  mizi  na  hrbtu,  v  položaju  za  ginekološki pregled. Najprej se očisti in razkuži vaginalno področje. Preiskava lahko poteka s pomočjo lokalne, regionalne ali splošne anestezije, v določenih  primerih pa anestezija sploh ni potrebna. 

Pogosto je diagnostična histeroskopija opravljena kar ambulantno. V nožnico se vstavi spekulum – kovinski ali  plastični instrument, ki omogoča ogled materničnega vratu. Nato se razširi vhod v maternični  vrat in skozenj v maternično votlino vstavi histeroskop, na katerega je pritrjena majhna  kamera. Za boljšo vidljivost je potrebno maternično votlino razširiti. To dosežemo tako, da se  skozi histeroskop v maternico dovaja plin ali tekočino. Po koncu histeroskopije se  izvleče histeroskop iz maternice ter odstrani spekulum.    

Histeroskopije ni mogoče opraviti med nosečnostjo ali če imate raka materničnega vratu, vnetje spolovil ali druge resne zdravstvene težave. V teh primerih so lahko na voljo alternativna zdravljenja.

Prijava na novice