moška plodnost

OCENA PLODNOSTI

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

OCENA PLODNE SPOSOBNOSTI PRI MOŠKEM

Ocena plodne sposobnosti je: 

 ocena trenutne plodnosti ženske in
 
ocena tveganja za zmanjšano plodnost v prihodnje oz. morebiten potreben daljši čas za zanositev. 

Oceno je mogoče narediti s pomočjo pripomočka FAC obrazca, ki so ga v letih 2011-2014 izdelali in validirali na Klinikah FAC (FERTILITY ASSESMENT CLINIC) na Danskem in Švedskem na širši populaciji. Na klinikah v razvitem svetu so na voljo od takrat kot pomoč parom za načrtovanje družine v času, ki je zanje najbolj primeren. 

Obrazec predstavlja različne DEJAVNIKE TVEGANJA ZA ZMANJŠANO PLODNOST in STOPNJE TVEGANJA za vsak posamezni dejavnik. Stopnje tveganja so označene z barvami glede na stopnjo tveganja: 

Zelo nizko tveganje – takih le 1,2 %

Nizko tveganje – oboje 64,7 % zanosi v 1 letu

Srednje tveganje – 52,1 % zanosi v 1 letu

Visoko tveganje – 32,5 % zanosi v 1 letu

Prisotnost že 1 znaka visokega tveganja zmanjša verjetnost zaploditve otroka v prvem letu za 75 %.

Te parametre, ki zelo dobro predstavljajo vpogled v plodno sposobnost moškega, je mogoče ocenjevati, še preden pride do težav z zanositvijo, še preden je par vključen v postopke OBMP. Borimo se, da bi bil del splošne preventive na področju neplodnosti.

Na moško plodno sposobnost lahko vpliva veliko več faktorjev, ki pri moških vplivajo v manjši meri kot pri ženskah, vendar imajo pomemben vpliv na plodno sposobnost.

Rizični dejavniki za moško plodnost so v FAC obrazcu predstavljeni z mejnimi vrednostmi za posamezno stopnjo tveganja in so razdeljeni v kategorije:  

 STAROST – plodnost pri moškem začne upadati kasneje kot pri ženski, po 45 letu. Z leti pa se povečuje fragmentacija DNK, zato se poleg zmanjšane možnosti zaploditve otroka, poveča možnost spontanih splavov, če je do oploditve vseeno prišlo; visoki faktor tveganja je starost nad 55 let. 

 SPERMIOGRAM je osrednji kazalec moške plodnosti.

 REPRODUKTIVNA ZGODOVINA:
       čas neuspešnega poskušanja zanositve; par, ki več kot 12 mesecev poskuša neuspešno zanositi, je potrebno napotiti na specialista za reprodukcijo
       pretekle zanositve

 ANAMNEZA IN SPLOŠNO ZDRAVJE:
pomembno ni le trenutno stanje, ampak tudi zgodovina. Večinoma v kliničnem pregledu se ocenjujejo naslednji faktorji tveganja:
       
Rak moda je največji faktor tveganja. Pred zdravljenjem je priporočljiva hramba semena.
       
Kemoterapija in nekatera druga zdravila kvarno vplivajo na kakovost semena.
       
Pozicija testisov: Testisi morajo biti za normalno delovanje nameščeni v skrotumu izven telesa. V kolikor ob rojstvu niso bili spuščeni, je tveganje za neplodnost večje.
       
Kirurški posegi: v kolikor so na penisu, skrotumu ali modih bili opravljeni kakšni kirurški posegi, je tveganje za zmanjšano plodnost večje.
       
SPB in vnetja: spolno prenosljive bolezni in vnetja lahko povzročijo ovire v prehodnosti semenovodov ali druge okvare, ki vplivajo na plodnost moškega. V kolikor so v semenu kot posledica vnetij prisotni levkociti, ti še dodatno kvarno vplivajo na plodnost.
       
Sladkorna bolezen je faktor tveganja pri moškem.

 INTRAUTERINA IZPOSTAVLJENOST:
       Kajenje matere med nosečnostjo kvarno vpliva na razvoj in delovanje moških spolnih organov. 

 ŽIVLJENJSKI STIL:
      Raba anabolnih steroidov je izjemen faktor tveganja. V kolikor je v rabi več kot leto dni, je neplodnost lahko trajna.
      
Indeks telesne mase (s kratico ITM): debelost z ITM nad 35 predstavlja velik faktor tveganja.
      
Obseg pasu nad 102 cm je zmeren faktor tveganja, ker je visceralna maščoba vir nekaterih hormonov, ki kvarno vplivajo na hormonski status moškega, saj spreminjajo testosteron v estrogen.
      
Kajenje, posebej več kot 20 cigaret na dan, je znani faktor tveganja za zmanjšano plodnost pri moškem, saj dokazano vpliva na kakovost semena.
      
Njuhanje pri nas ni tako pogosto kot v skandinavskih državah, kjer je bil obrazec razvit.
      
Alkohol kvarno vpliva na plodnost pri moškem nad 14 meric na teden. Nad 21 mericami na teden še bolj opazno.
      
Kofein v prevelikih količinah lahko kvarno vpliva na več načinov. Eden od načinov je zmanjšana sposobnost telesa za absorpcijo železa iz hranil. Železo je pomemben mineral pri zaploditvi otroka.
      
Hašiš/konoplja: raba vpliva na plodnost že pri mesečni rabi, pri tedenski rabi še intenzivneje.
      
Napitki/hrana s sojo: več kot 4 kozarci napitka ali 4 obroki na teden že lahko zmanjšajo plodno sposobnost.
      
Pregrevanje mod je lahko posledica varikokele, vročih kopeli, savnanja, ogrevanih sedežev, računalnikov v naročju, sedečega dela (šoferji, programerji). Če so moda pregreta več kot 3-krat tedensko, to vpliva na kakovost semena.

 FAKTORJI DELOVNEGA OKOLJA
      Stres negativno vpliva na delovanje hormonskega sistema. 

 

Natančne mejne vrednosti za faktorje tveganja in kontakti so navedeni na obrazcu. Oceno plodnega potenciala lahko opravi strokovnjak za reprodukcijo. Rezultati, ki jih pri tem dobi, imajo naslednji pomen:

Samo zelena

Za zmanjšano plodnost ni znanih znakov tveganja. Če neuspešno poskušata zanositi več kot 12 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo. 

Ena ali več rumenih

Eden ali več faktorjev vpliva na vašo plodnost. Na številne lahko vplivate s spremembo življenjskega stila, s čimer boste povečali možnosti za zanositev zdaj in v prihodnje. Če neuspešno poskušata zanositi več kot 12 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo. Tri rumene ustrezajo oranžni.

Ena ali več oranžnih

Eden ali več faktorjev vpliva na vašo plodnost. Na nekatere ne morete vplivati (temno oranžni), na druge lahko vplivate s spremembo življenjskega stila (svetlo oranžni). Če neuspešno poskušata zanositi več kot 6 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo. 

Ena ali več rdečih

Eden ali več faktorjev močno vpliva na vašo plodnost. Če neuspešno poskušata zanositi več kot 6 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo.

Prijava na novice