nosečnost

Razpok plodovih ovojev

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

PREDČASNI RAZPOK PLODOVIH OVOJEV (PROM) 

Razpok plodovih ovojev je puščanje amnijske tekočine kadarkoli pred začetkom poroda. Razpoku ovojev pogosto rečemo, da je nosečnici „odtekla voda.“ Ko ovoji počijo, tekočina v ovojih okoli ploda (amnionska tekočina) teče iz nožnice. Takoj, ko se ovoj pretrga, se mora ženska posvetovati s svojim zdravnikom ali babico.

Običajno se plodovi ovoji pretrgajo med porodom. Toda občasno pri normalnih nosečnostih plodovi ovoji počijo pred porodom, kar se imenuje predčasni razpok plodovih ovojev (PROM).

PROM se lahko pojavi blizu datuma poroda (pri 37. tednu ali pozneje, ko se nosečnost šteje za polno) ali prej. V slednjem primeru se imenuje prezgodnji predčasni razpok plodovih ovojev in ga strokovno označujejo s kratico PPROM. Pri PROM pred 37. tednom nosečnosti je verjetno, da bo tudi porod prezgodnji.

Ne glede na to, kdaj pride do pretganja plodovih ovojev, to poveča tveganje za naslednje težave:

 Intraamnijska okužba (okužba plodovih ovojev) in okužbe pri plodu.
 
Plod je v nenormalnem položaju.
 
Zgodnja odstop posteljice (placentalna abrupcija).

Okužba maternice lahko povzroči vročino, izcedek neprijetnega vonja iz nožnice, ali bolečine v trebuhu.

Če PPROM povzroči prezgodnji porod, ima prezgodaj rojeni otrok povečano tveganje za:

 težave s pljuči
 
krvavitev v možganih
 
morda smrt.

Pri krvavitvah v možganih se možgani morda ne razvijejo normalno, kar povzroča težave, kot je cerebralna paraliza.

Po razpoku ovojev se popadki običajno pričnejo znotraj 24 ur, če je nosečnica blizu roka poroda. Ko do pretrganja pride med 32. in 34. tednom nosečnosti, lahko do popadkov pride tudi po 4 dneh ali več.

Diagnoza

S speculumom za širjenje sten nožnice, zdravnik ali babica pregleda nožnico in maternični vrat, da potrdi, da so plodovi ovoji pretrgani in da oceni, koliko se je maternični vrat odprl (koliko je razširjen).

Če zdravniki vidijo amniotično tekočino, ki izteka iz nožnice, domnevajo, da so se ovoji  pretrgani.

Zdravljenje

Včasih analizirajo vzorec plodovnice, da bi ugotovili, kako zrela so pljuča zarodka. Vzorec se lahko odvzame iz ženske vagine ali z amniocentezo. Pri amniocentezi zdravnik vstavi iglo skozi steno trebuha v amnionsko tekočino in vzame vzorec iz ovojev okoli ploda.

Če je plod v hudi stiski ali je maternica okužena, se porod običajno sproži in otrok je porojen ne glede na dolžino nosečnosti.

Če je treba porod odložiti

Če je nosečnost krajša kot 34 tednov, se porod odloženi. Ženski svetujemo, naj počiva in čim bolj omeji svoje aktivnosti. Morda bo v bolnišnici, da jo bodo lahko skrbno nadzorovali. Njen krvni tlak, temperatura in pulz se običajno beležijo vsaj 3-krat na dan. Zvišanje temperature ali pulza je lahko zgodnji znak okužbe. Če se okužba razvije, je porod takoj induciran in otrok je porojen.

Antibiotiki se dajo takoj, ko je potrjen razpok ovojev. Običajno se antibiotiki (kot so eritromicin, ampicillin in amoksicilin) dajejo intravensko, nato pa peroralno nekaj dni. Antibiotiki zavlačujejo začetek poroda z zdravljenjem okužb, ki lahko sprožijo porod, in zmanjšujejo tveganje okužbe pri novorojenčkih.

Če se plodovi ovoji pretrgajo pred 34. tednom nosečnosti, se dajejo kortikosteroidi, ki pomagajo dozoreti plodova pljuča. Kortikosteroide se prejema, če je do razpoka ovojev prišlo:

 Med 34. in 37. tednom nosečnosti, če je pri ženskah tveganje za prezgodnji porod in če pred nosečnostjo niso prejemale kortikosteroidov.
 
Že pri 23. tednu nosečnosti, če je pri ženskah tveganje za prezgodnji porod v 7 dneh.

Če nosečnost traja manj kot 32 tednov, lahko ženske dobivajo magnezijev sulfat intravensko. Zdi se, da to zdravilo znatno zmanjša tveganje za krvavitve v možganih novorojenčka in posledično težave z razvojem novorojenčkovih možganov, kot je cerebralna paraliza.

 

Prijava na novice