nosečnost

laboratorijske preiskave

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

LABORATORIJSKE PREISKAVE V NOSEČNOSTI

Laboratorijske preiskave so preiskave, ki se opravijo na odvzeti krvi ali urinu nosečnice.

Med laboratorijske preiskave sodijo: 

 Ugotovitev krvne skupine. Ta je potrebna v primeru potrebe po transfuziji pri reševanju morebitnih zapletov v nosečnosti in pri porodu.

 Indirektni Coombsov test (ICT) je vrsta krvnega testa, ki se uporablja za diagnosticiranje stanj anemije, s katerim odkrivamo navzočnost nepričakovanih protiteles. Ta protitelesa so večinoma posledica prejšnjih nosečnosti ali transfuzij krvi. Če so klinično pomembna, lahko povzročijo hemolitično bolezen ploda in novorojenčka. RhD pozitivnim nosečnicam se naredi ICT med nosečnostjo do 12. tedna nosečnosti, RhD negativni prav tako do 12. tedna nosečnosti in ponovno v 28. tednu. Po porodu pri RhD negativni pacientki ICT ponovijo, novorojenčku pa naredijo krvno skupino AB0, RhD, K in direktni Coombsov test (DCT). Direktni ali neposredni Coombsov test se opravi na vzorcu rdečih krvnih celic, da odkrije protitelesa, ki so že pritrjena na rdeče krvne celice. Indirektni ali posredni Coombsov test se opravi s tekočim delom krvi (serumom), da odkrije protitelesa, ki so prisotna v krvnem obtoku in se lahko vežejo na določene rdeče krvne celice, ki lahko povzročijo težave med transfuzijami krvi.

  Krvna slika ali hemogram se preveri ob prvem pregledu ter ponovno v 24. in 32. tednu nosečnosti. Mejna vrednost hemoglobina v nosečnosti je 100 mg/l. Ginekolog preverja tudi tveganje za razvoj nosečniške sladkorne bolezni. Raven sladkorja v krvi na tešče naj ne bi presegla vrednosti 5,0 mmol/l. V primeru, da krvni sladkor presega vrednost 5,0 mmol/l, vas bodo napotili na obravnavo v diabetološko ambulanto. V ostalih primerih vam bodo predlagali testiranje z obremenilnim testom z glukozo (OGTT), ki se opravi med 24. in 28. tednom nosečnosti.

 Ob vsakem pregledu v nosečnosti izvedejo urinske preiskave, in sicer na prisotnost bakterij in beljakovin. Preverja se vrednosti albumina in sediment. Po strokovnih smernicah se za večjo varnost nosečnice ob prvem pregledu določi vrednost krvnega sladkorja na tešče, med 24. in 28. tednom nosečnosti pa še odziv telesa na obremenitev s sladkorjem – t.i. obremenitveni test s 75g glukoze.

  Presejanje na okužbo s toksoplazmozo, zajedalsko boleznijo, se izvaja na vzorcu krvi predvsem za zaščito otroka. Če je test pozitiven, plod ni ogrožen. Če pa je rezultat negativen (protitelesa niso prisotna), se svetuje, da se izogiba stikom z živalskimi iztrebki in zemljo, saj lahko sveža okužba v nosečnosti povzroči zaplete pri plodu. V takem primeru je potrebno redno spremljanje nosečnice. Ponovni test se opravi še v 20. in 36. tednu nosečnosti. Test se lahko opravi le v referenčnem Laboratoriju za toksoplazmozo Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, v sodelovanju z navedenim referenčnim laboratorijem pa tudi v laboratorijih za medicinsko mikrobiologijo v okviru območnih Zavodov za zdravstveno varstvo in Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

  Vsaki nosečnici se izvede tudi kontrolo krvi na sifilis (t. i. Ware) in hepatitis B (HbsAg), da bi v primeru okužbe preprečili zaplete pri otroku. Serološke preiskave na hepatitis B (HbsAg) se opravi proti koncu nosečnosti ali ob porodu. 

Prijava na novice