nosečnost

popuščanje materničnega vratu

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Insuficienca ali popuščanje materničnega vratu je neboleče odprtje materničnega vratu, ki ima za posledico porod otroka v 2. trimesečju nosečnosti. 

Običajno se maternični vrat (spodnji del maternice) razširi le ob začetku poroda kot odziv na krčenje maternice. Vendar pa so pri nekaterih ženskah tkiva materničnega vratu šibka. Posledica tega je, da se maternični vrat lahko odpre (razširi) veliko pred porodom, otrok pa se lahko rodi prezgodaj. Če ima ženska insuficienco materničnega vratu, jo bo verjetno imela tudi v prihodnjih nosečnostih.

Vzroki

Kaj povzroča šibkost materničnega vratu, ni dobro znano. Po navadi ni mogoče identificirati nobenega posebnega vzroka.

Dejavniki tveganja so:

 prirojene bolezni vezivnega tkiva, kot je Ehlers-Danlosov sindrom
poškodba materničnega vratu
 
prirojene okvare maternice, vključno z okvarami Müllerjevih kanalov
 
dva ali več prejšnjih splavov v drugem trimesečju

Maternični vrat se lahko poškoduje med prejšnjimi porodi. Lahko se poškoduje tudi, ko se velik kos tkiva odstrani iz materničnega vratu za biopsijo (imenovana biopsija stožca) ali kadar se uporabljajo instrumenti za razširitev materničnega vratu, kot se lahko zgodi med dilatacijo in kiretažo (D in C).

Večina žensk z insuficienco materničnega vratu nima nobenega od zgoraj navedenih stanj.

  Simptomi

  Mnoge ženske nimajo simptomov, dokler ne pride do prezgodnjega poroda. Druge ženske zaznajo simptome prej. Ti simptomi lahko vključujejo napetost v nožnici, vaginalne krvavitve ali mazanje, nejasne bolečine v trebuhu ali spodnjem delu hrbta in izcedek iz nožnice.

  Diagnoza

  Insuficienca materničnega vratu se običajno ne ugotovi, dokler ne pride do prezgodnjega poroda. Sum na insuficienco materničnega vratu se postavi, kadar ima ženska dejavnike tveganja za šibek maternični vrat, kot so pretekli splavi v drugem trimesečju.

  Prav tako se posumi med nosečnostjo, če se ugotovi, da se je med rutinskim pregledom maternični vrat prehitro razširil.

  Ob sumu na insuficienco materničnega vratu se opravi ultrazvočna slika z transvaginalnim ultrazvokom. Če ultrazvok pokaže, da ima ženska kratek maternični vrat, lahko zdravniki skrbno pazijo na znake prezgodnjega poroda.

  Zdravljenje

  Da se ne bi prehitro odprl, lahko šibek maternični vrat zašijejo. Postopek se imenuje cerklaža. Opravi se ga pri ženskah, ki so že imele 2 poroda v drugem trimesečju. Navadno se ga opravi v prvem trimesečju. Cerklažo se lahko opravi tudi pred 24. tednom (do konca 2. trimesečja), če zdravniki ne vedo, kaj se je zgodilo v prejšnjih nosečnostih, vendar sumijo na šibek maternični vrat pri ženski, ki ima kratek maternični vrat.

  Sicer se cerklaža opravi le, če imajo ženske vse od naslednjih pogojev:

   dejavnike tveganja, ki močno kažejo na insuficienco materničnega vratu
   
  kratek maternični vrat, odkrit z ultrazvokom pred 22. do 24. tednom nosečnosti (prvo trimesečje ali zgodnji del 2. trimesečja)
   
  prejšnji nepojasnjeni nenavadni porodi

  Zdi se, da omejevanje materničnega vratu za te ženske ne povečuje tveganja prezgodnjega poroda. Pred postopkom ženska dobi splošni ali lokalni anestetik. Ponavadi vstavijo instrumente skozi vagino, da namestijo šive. Šivi se običajno odstranijo pred porodom, razen v primeru carskega reza.

  Če obstaja sum na prezgodnji porod po 22. do 23. tednom nosečnosti, lahko predpišejo kortikosteroide (za pomoč pri zorenju plodovih pljuč) in svetujejo mirovanje v postelji. To pomeni, da morajo ženske večino dneva preležati.

  Prijava na novice