zanositev.si

moška plodnost

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Moška plodnost je sposobnost moškega, da zaplodi otroka. Par, ki po 12 mesecih rednih, nezaščitenih spolnih odnosov ne zanosi, se obravnava kot neploden. Po ugotavljanju vzrokov pri obeh partnerjih se prične zdravljenje neplodnosti. Vzroki so v skoraj polovici primerov na strani moških, čeprav v populaciji še vedno velja prepričanje, da je plodnost stvar ženske. V kolikor ne najdejo vzrokov neplodnosti, je neplodnost nepojasnjena oz. IDIOPATSKA.

Če kljub zdravljenju ugotovljenih vzrokov za neplodnost do zanositve po naravni poti ne pride, je par napoten v postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Nekateri temu pravijo »umetna oploditev«. 

Plodnost vsakega posameznika je odvisna od številnih dejavnikov, od katerih na nekatere ni moč vplivati, na druge pa vsekakor lahko. Na nekatere prirojene dejavnike in nekatere trajne poškodbe ni mogoče vplivati. Na številne druge dejavnike pa lahko, zato je koristno, če:

 Moški pozna delovanje svojih in partnerkinih spolnih organov.
 
Moški že v času, ko ne razmišlja o družini, pazi na svojo plodnost.
 
V času poskušanja zanositve se ogiba vseh negativnih dejavnikov, ki lahko škodljivo vplivajo na njegovo plodnost. To velja tudi, če sta že vključena v postopek OBMP, saj je v primeru boljše kakovosti spolnih celic lahko postopek manj zahteven za oba.
 
Par oceni svojo plodnost sposobnost že v času, ko ne načrtuje otroka, da izve, ali lahko starševstvo odloži brez tveganja za zaplete.

Poglavje je razdeljeno na:

 Spoznavanje delovanja moških spolnih organov.
 
Spoznavanje s preventivo na področju neplodnosti.
 
Spoznavanje z oceno plodnosti: kaj pomeni in kako se izvede.
 
Predstavitev dejavnikov, ki vplivajo na plodnost in so v celoti odvisni od posameznika.
 
Oploditev in zgodnji razvoj zarodka se nahaja v poglavju ŽENSKA PLODNOST.

Moškemu reproduktivnemu zdravju bi bilo potrebno posvetiti več pozornosti, saj je znano, da imajo neplodni moški tudi več drugih zdravstvenih problemov. 

Preberi več:

Prijava na novice