moška plodnost

Reproduktivni organi (FIZIOLOGIJA)

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

MOŠKI SPOLNI ORGANI

Naloge moških spolnih organov oz. spolovil so: 

 tvorba semenčic
 
tvorba semenske tekočine
 
vnos semenčic v vagino (žensko spolovilo) ter
 
sinteza hormonov. 

Najpomembnejši del spolovil so moda (testisi). Testisa sta velika nekako kot dve slivi in ležita v mošnji (skrotum) izven trebušne votline. V vsakem testisu je približno 250 m semenskih kanalčkov, v katerih se razvijajo semenčice. Vsako modo je z debelim, zavitim kanalom povezano s svojim obmodkom. Semenčice dozorijo v obmodku in v njem ostanejo shranjene, dokler niso med ejakulacijo sproščene iz telesa, skupaj z različnimi tekočinami, iz penisa. 

Semenčice se razvijajo v procesu, imenovanem spermatogeneza in je opisan v ločenem poglavju. Začne se v puberteti in lahko pri moških poteka do konca življenja Vsakodnevno se razvijejo milijoni semenčic. Semenčice se kopičijo v obmodku, kjer dozorevajo. V testisih nastaja še moški spolni hormon – testosteron, ki je odgovoren za nastanek semenčic in razvoj drugotnih moških spolnih znakov, kot so npr. značilna poraščenost ali višina glasu. 

Spolni odnos omogoča značilna zgradba penisa. 

V njem je gobasto tkivo, ki lahko sprejme velike količine krvi, zato lahko penis ob vzburjenju naraste in otrdi. Pojavu pravimo erekcija. Med samim spolnim odnosom semenčice iz obmodka potujejo po semenovodu do izlivnega voda, ki poteka skozi penis na prosto. Na tej poti do nekaj sto milijonom semenčic žleze dodajo semensko tekočino – nastane seme ali sperma. Semenjak doda sladkor fruktozo, ki hrani semenčice in prostaglandine, prostata pa mlečno bazično tekočino, ki tvori največji delež semena. Semenska tekočina ima visok pH, ki nevtralizira kislo okolje nožnice in omogoči semenčicam, da v njem preživijo. Bulbouretralne žleze med spolnim odnosom izločajo sluzi podobno tekočino, ki vlaži spolovila in s tem olajšuje spolni odnos. Izlitju semenske tekočine pravimo ejakulacija. Seme zato imenujemo tudi ejakulat.

Prijava na novice