nosečnost

umetna prekinitev nosečnosti (UPN)

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Umetna prekinitev nosečnosti oz. inducirani splav se na željo ženske izvede do 10. tedna nosečnosti. S strani ginekologa pa je na UPN ženska napotena v primeru nosečnosti, ki ne napreduje in ni viabilna, v primeru odmrtja plodu, zamujenega splava, nepopolnega splava in v primeru, ko nosečnost ogroža življenje ženske.

Poznamo prekinitev nosečnosti z zdravili oz. medikamentozni splav in kirurško metodo prekinitve nosečnosti oz. kirurški splav.

Izbira UPN metode je odvisna predvsem od trajanja nosečnosti. O izbiri metode in celotnem poteku se ženska pogovori z ginekologom specialistom na kliniki, kjer se UPN izvede. 

MEDIKAMENTOZNI SPLAV (prekinitev nosečnosti s tabletkami)

Zgodnjo nosečnost (do 12. tedna) je možno prekiniti s kombinacijo abortivnih tabletk. Metoda je uspešna v približno 95%. 

Navadno vključuje dva koraka:

 zaužitje zdravila mifepristona (1 tableta)
 
vaginalna in/ali bukalna aplikacija zdravila misopristola (4 tablete)

Ženska na kliniki zaužije tableto mifepristona (Mifepryston, Mifegyne, 200 mg) in nato odide domov. Mifepriston je antiprogesteronsko zdravilo in blokira delovanje progesterona v telesu.

Po zaužitju se lahko pojavijo krči, podobni ali močnejši od menstrualnih, bolečina v medenici, slabost in bruhanje, glavobol, blaga krvavitev. Redko se zgodi, da ženska že po prvi tableti močno zakrvavi doma. V tem primeru se mora takoj zglasiti na kliniki. V nasprotnem primeru se po navodilih zglasi čez 1-2 dni.

Ko se ženska vrne na kliniko po 1 oz. 2 dneh, mora biti tešča. Največkrat se zdravilo misoprostol vstavi v nožnico, lahko pa se ga tudi zaužije oz. raztopi v ustih (bukalna aplikacija). Ženska nato 3-4 ure leži in v tem času se pojavijo krči maternice in močnejša krvavitev (v 70%). Če v tem času ne pride do krvavitve, ženska prejme dodatne tabletke in ostane na oddelku še nekaj ur. Šele ko je potrjen nastop splava, je odpuščena domov. 

Približno 25% žensk močneje zakrvavi doma oz. po odpustu. V 3-5% je ta metoda prekinitve nosečnosti neuspešna in je potreben kirurški poseg.

V primeru, da je pri ženski znana alergija na zdravila, hujša oblika astme oz. neurejena astma, srčna aritmija, zmanjšano delovanje ledvic ali jeter, visok krvni pritisk, huda slabokrvnost in nekatera druga redka obolenja, je potrebna skrajna previdnost pri uporabi teh zdravil, zato je vedno potreben temeljit pogovor z zdravnikom oz. ginekologom pred izvedbo. Če le-ta ugotovi, da ženska ni primerna kandidatka za prekinitev nosečnosti s tabletkami, ji bo svetoval kirurški splav.

KIRURŠKI SPLAV

Najpogosteje uporabljena in preizkušeno učinkovita kirurška metoda prekinitve nosečnosti je vakuumska aspiracija s kontrolo kirete (strgalke – kirurški instrument). Izvede se ga v splošni anesteziji. 

V zelo zgodnjem obdobju nosečnosti (pred 7. tednom) se lahko uporabi tudi metodo vakuumske aspiracije, pri kateri pa za izvedbo ni potrebna splošna anestezija. Poseg je hiter, vendar boleč, zato je potrebna uporaba analgetika.

Tako kot pri vseh kirurških posegih obstajajo tveganja za razvoj zapletov, in sicer:

 predrtje ali poškodba maternice
 
obilnejša krvavitev iz maternice 
 
razvoj vnetja po opravljenem posegu
 
nastanek zarastlin v maternici 
 
neuspešna izvedba oz. preostanek delčkov nosečnosti v maternici 
 
zapleti zaradi anestezije (npr. alergijske reakcije)

Verjetnost za razvoj zapletov narašča s tedni nosečnosti, razvojnimi nepravilnostmi maternice, ipd.

Po splavu

V kolikor je poseg izveden po načrtih, brez zapletov, lahko ženska kliniko zapusti še isti dan. Svetuje se 3-5 dni bolniškega staleža – počitek, uporaba analgetikov po potrebi (ibuprofen, paracetamol). Prvih nekaj dni je pričakovana krvavitev podobna menstruaciji, ki se mora postopoma zmanjševati, dokler se ne spremeni v blage, rjave izcedke. Krvavitev oz. izcedki lahko po umetni prekinitvi nosečnosti trajajo tudi mesec dni. Med tem časom se odsvetuje uporaba tamponov. Spolni odnosi, kopanje oz. namakanje v vodi, obisk savne, ipd. se odsvetujejo, dokler je prisoten krvav/rjav izcedek. Kontrola pri izbranem ginekologu je priporočena čez 2-4 tedne.

Kdaj po zdravniško pomoč?

 prisotnost hujših bolečin in obilnejše krvavitve, ki se v nekaj dneh ne izboljša
 
močni simptomi nosečnosti, ki po enem tednu ne pojenjajo
 
vročina, simptomi in znaki, podobni gripi, nenavaden izcedek iz nožnice (znaki okužbe)
 kakršne koli druge skrbi

Prijava na novice