nosečnost

odstop posteljice

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Posteljica ali placenta se običajno nahaja v zgornjem delu maternice, trdno pritrjena na maternično steno do poroda. Placenta prenaša kisik in hranila od matere do zarodka.

Abrupcija ali odstop posteljice (abruptio placentae) je prezgodnji odstop običajno nameščene posteljice od maternične stene, običajno po 20 tednih nosečnosti.

Zaplet lahko vpliva na nosečnico, plod ali oba in se lahko pojavi v različnih obdobjih med nosečnostjo. Ženske, ki imajo ta zaplet, so hospitalizirane, otrok pa se lahko rodi zgodaj.

Posteljica se lahko nepopolno (včasih le 10 do 20 %) ali popolnoma odlušči. Vzrok ni znan.

Odstop posteljice se pojavi pri 0,4 do 1,5 % vseh nosečnosti.

Dejavniki tveganja za odstop posteljice so:

 visok krvni tlak (vključno s preeklampsijo, vrsto visokega krvnega tlaka, ki se razvije med nosečnostjo)
 
uživanje kokaina
 višja starost
 
vaskulitis ali druge bolezni krvnih žil
 
odstop posteljice v preteklih nosečnostih
 
poškodba trebuha
 
motnje strjevanja krvi, kot je sindrom antifosfolipidnih protiteles
 
uživanje tobaka
 
okužba v tkivih okoli ploda (intraamnijska okužba)
 
prezgodnji razpok plodovih ovojev, še posebej, če je okoli ploda preveč plodovnice (polihidramnij)
pomanjkanje kisika v posteljici

Simptomi

Simptomi odstopa posteljice so odvisni od razsežnosti odstopa in količine izgubljene krvi. Simptomi lahko vključujejo nenadno nepretrgano ali krčevito bolečino v trebuhu, občutljivost ob rahlem pritisku trebuha in nevarno nizek krvni tlak (šok). Nekatere ženske nimajo simptomov.

Maternica krvavi iz mesta, kjer se je placenta ločila. Kri lahko prehaja skozi maternični vrat in se izloči skozi nožnico kot zunanja krvavitev, ali pa je ujeta za posteljico kot prikrita krvavitev. Tako imajo ženske lahko krvavitev iz nožnice ali pa tudi ne. Če se pojavi krvavitev, je lahko kri svetla ali temno rdeča, krvavitev pa je lahko tekoča ali grudasta.

Prezgodnji odstop placente včasih povzroči hudo izgubo krvi z razširjenim strjevanjem v krvnih žilah (razširjena intravaskularna koagulacija),odpoved ledvic in krvavitev v stene maternice, zlasti pri nosečnicah, ki imajo tudi preeklampsijo.

Ko posteljica odstopi, se lahko zmanjša zaloga kisika in hranil za plod. Če se stanje pojavi nenadoma in močno zmanjša zalogo kisika, lahko plod umre. Če se pojavi postopoma in manj obsežno, plod morda ne raste toliko, kot je bilo pričakovano (zadrževanje rasti znotraj maternice) ali pa je premalo amnijske tekočine (oligohidramnij). Postopen odstop lahko povzroči manj bolečin v trebuhu in manjše tveganje za šok pri materi kot nenadni odstop, vendar pa je tveganje za kasnejši prezgodnji razpok plodovih ovojev povečano.

Diagnoza

Sum in običajna diagnostika prezgodnjega odstopa posteljice se določi na podlagi simptomov. Ultrazvok lahko pomaga potrditi diagnozo prezgodnjega odstopa in jo razlikovati od predležeče posteljice, ki lahko povzroči podobne simptome. Ultrazvok se lahko opravi z namestitvijo ročne naprave na trebuh (imenovana abdominalna ultrasonografija) ali v nožnico (imenovana transvaginalni ultrazvok).

Navadno se preverijo tudi možnost preeklampsije, ker lahko poveča tveganje za težave.

Da bi preverili morebitne težave, ki jih lahko povzroči prezgodnji odstop, lahko zdravniki opravijo krvne preiskave in nadzorujejo srčni utrip zarodka.

Zdravljenje

Ženska s prezgodnjim odstopom posteljice je lahko hospitalizirana glede na to, kako hudi so simptomi in kako dolgo traja nosečnost. Včasih je edino potrebno zdravljenje počitek. Odsvetujejo se spolni odnosi.

Počitek s hospitalizacijo je primeren, če so prisotni vsi naslednji dejavniki:

 Krvavitev ne ogroža življenja matere ali ploda, ampak ne preneha.
 
Plodov srčni utrip je normalen.
 
Nosečnost je prezgodnja (manj kot 37 tednov).

Ta pristop omogoča skrbno spremljanje nosečnice in ploda ter, če je potrebno, hitro zdravljenje. Če je tveganje za zgodnji porod visoko, se priporočajo tudi kortikosteroidi (za pomoč pri dozorevanju plodovih pljuč).Če se simptomi zmanjšajo in plod ni v nevarnosti, lahko nosečnico odpustijo iz bolnišnice.

Porod se običajno opravi v najkrajšem možnem času, če je prisotno karkoli od naslednjega:

 Krvavitev se nadaljuje ali poslabša.
 
Zarodkov srčni utrip je nenormalen (ocenjuje se, da zarodek ne dobiva dovolj kisika).
 
Nosečnost je pri koncu (37 tednov ali več).

Če vaginalni porod ni mogoč, se opravi  carski rez. Če pride do šoka ali diseminirane intravaskularne koagulacije, ženska dobi transfuzijo krvi in ostane na oddelku za intenzivno nego.

Prijava na novice