nosečnost

bakterijske okužbe

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

INTRAAMNIJSKA OKUŽBA

Kaj  je intraamnijska okužba?

Intraamnijska okužba ali horioamnionitis je okužba tkiv okoli ploda, kot so amnionska tekočina (tekočina, ki obdaja plod), posteljica, ovoji okoli ploda ali kombinacija le-teh.

Intraamnijska okužba poveča tveganje za težave pri nosečnicah in plodu.

Ženske imajo običajno vročino,  bolečine v medenici in izcedek iz nožnice. Običajno lahko zdravniki diagnosticirajo okužbo s fizičnim pregledom, včasih pa je treba analizirati amnionsko tekočino. Ženske prejmejo antibiotike in zdravila za znižanje telesne temperature in porod je načrtovan v najkrajšem možnem času.

Zapleti pri nosečnosti, kot so intraamnijske okužbe, so težave, ki se pojavijo samo med nosečnostjo. Lahko vplivajo na žensko, plod ali oba in se lahko pojavijo v različnih obdobjih med nosečnostjo. Večino zapletov nosečnosti je mogoče učinkovito zdraviti.

Kako pride do okužbe?

Intraamnijska okužba se običajno razvije, ker bakterije iz nožnice vstopijo v maternico in okužijo tkiva okoli ploda. Sluz v materničnem vratu, ovoji okoli ploda in placenta preprečujejo bakterijam povzročanje okužbe. Vendar pa lahko bakterije pod določenimi pogoji lažje prebijejo to obrambo. Na primer, ovoji okoli ploda se lahko pretrgajo prezgodaj (prezgodnji razpok plodovih ovojev, s kratico PROM). Redkeje se okužba pojavi zaradi zdravniških posegov. Več časa, ki poteče med PROM in porodom, večja je verjetnost okužbe, še posebej, če zdravniki ali babice opravijo veliko medeničnih pregledov. Takšni pregledi lahko vnesejo bakterije v nožnico in maternico.

Bakterije, ki lahko povzročijo okužbe v spolovilih, prav tako povečajo verjetnost okužb. Ženske morda ne vedo, da so te bakterije prisotne, še posebej, če niso imele rutinske prenatalne oskrbe, pri kateri bi bili opravljeni testi na te bakterije.

Intraamnijska okužba je verjetnejša v primerih:

 prezgodnjega poroda
 
če plodovnica vsebuje mekonij (temnozeleno blato, ki ga plod tvori pred rojstvom in se običajno izloči šele po rojstvu)
 
dolgotrajnega poroda

Intraamnijska okužba lahko poveča tveganje za naslednje zaplete pri otroku:

 prezgodnji porod ali PROM (pretrganje plodovih ovojev pred 37. tednom nosečnosti)
 
premalo kisika v krvi v času poroda
 
okužbe na nivoju organizma kot je sepsa, pljučnica ali meningitis
 
krči
 
cerebralna paraliza
 
smrt

Intraamnijska okužba je lahko posledica, lahko pa tudi povzroči prezgodnji porod ali PROM.

Intraamnijska okužba lahko poveča tveganje za naslednje težave pri ženskah:

 sepsa
 
potreba po carskem rezu
 
poporodna krvavitev
 
nabiranje gnoja (absces) okoli maternice
 
okužba rezov med porodom
 
krvni strdki v nogah
 
odstop posteljice

Če intraamnijska okužba ni zdravljena, se lahko pri nekaterih ženskah razvije septični šok (življenjsko nevaren nizek krvni tlak, ki ga povzroča resen odziv na okužbo po vsem telesu), motnja strjevanja krvi, ki povzroča krvne strdke in krvavitve) in sindrom akutne dihalne stiske.

Simptomi

Nekatere ženske nimajo značilnih simptomov. Intraamnijska okužba pri večini povzroči vročino in pogosto bolečine v trebuhu in izcedek, ki ima lahko neprijeten vonj. Srčni utrip zarodka in ženske je lahko pospešen. 

Diagnoza

Tipično se opravijo fizični pregled in kompletna krvno sliko, imenovana hemogram, vključno z levkociti (bele krvne celice). Na intraamnijsko okužbo se posumi, ko ima nosečnica vročino in še en tipični simptom, kot je hiter srčni utrip ploda, izcedek neprijetnega vonja ali nenormalno visoko število levkocitov. Če je diagnoza še vedno nejasna, se opravi amniocenteza.

Če pride do prezgodnjega poroda ali PROM, se postopa, kot da obstaja možnost okužbe, tudi če ženske nimajo tipičnih simptomov.

Preprečevanje

Če imajo ženske PROM, zdravniki opravijo preglede medenice le, če je to potrebno.

Nosečnica običajno prejme antibiotike intravensko ali peroralno, da se poskusi zadržati nosečnost čim dlje in zmanjša tveganje za težave pri plodu.

Zdravljenje

Ženske z intraamnijsko okužbo dobijo antibiotike intravensko. Prav tako se daje zdravila za znižanje telesne temperature, kot je paracetamol.

Ko je postavljena diagnoza, se poroda ne sme odložiti. Če se še ni začel, se ga lahko sproži umetno (induciran porod). Urgenten carski rez ni potreben, če sta mati in otrok stabilna in se med indukcijo poroda uporabljajo antibiotiki.

 

Prijava na novice