nosečnost

dvojni hormonski test (DHT)

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je dvojni hormonski test?

Dvojni hormonski test je posebna vrsta krvnega testa. Gre za neizvazivno ter za plod nenevarno preiskavo z visoko stopnjo zanesljivosti. Uporabi se ga v kombinaciji z nuhalno svetlino (link do nuhalne) za zgodnje odkrivanje kromosomskih nepravilnosti

Kdaj se dvojni hormonski test izvede?

Test se lahko izvede med 8. in 14. tednom nosečnosti, največkrat pa v 10. tednu nosečnosti.

Kaj dvojni hormonski test izmeri?

Dvojni hormonski test uvrščamo v presejalne teste prvega trimesečja. Gre za presejalni test materinega seruma (odvzem vzorca krvi) in ni dokončni test, temveč je klasificiran kot napovedni test, kar pomeni, da njegovi rezultati govorijo o verjetnosti za kromosomske nepravilnosti oz. stopnji tveganja. 

Test temelji na merjenju več biokemičnih označevalcev (četverni ali dvojni hormonski test), ki se jih uporabi pri izračunu dejavnikov tveganja glede na izmerjene parametre in starost nosečnice oz. matere.

Z dvojnim hormonskim testom merimo:

 z nosečnostjo povezani plazemski proteina A (PAPP-a) 
 
prosti beta horionski gonadotropin (fBhCG) 

Vrednosti teh dveh hormonov, skupaj z rezultati nuhalne svetline, se uporabijo za izračun tveganja za kromosomske nepravilnosti pri plodu, kot so na primer trisomija 21 (Downov sindrom), trisomija 18 (Edwardov sindrom) in trisomija 13 (Pataujev sindrom). Raven fBhCG in PAPP-a je lahko v nosečnosti s temi kromosomskimi nepravilnostmi višja ali nižja od normalne. Pri Downovem sindromu so navadno prisotne višje vrednosti fBhCG in nižje vrednosti PAPPP-a. 

Če se dvojnemu hormonskemu testu in nuhalni svetlini doda še meritev frekvence srca ploda in prisotnost oz. odsotnost nosne kosti, je možno odkriti kar 90% plodov z Downovim sindromom.

Neobičajne vrednosti PAPP-a pa lahko nakazujejo tudi na druge zaplete v nosečnosti:

 preeklampsija 
 
povišan krvni tlak (hipertenzija) 
 
zastoj rasti ploda.

Za koga je dvojni hormonski test priporočljiv?

Preiskavo se v prvi vrsti priporoča predvsem nosečnicam oz. materam po 35. letu starosti, saj verjetnost za kromosomske nepravilnosti po tem letu prične naraščati, posebej za Downov sindrom. A ker je dvojni hormonski test varna in neinvazivna preiskava, se priporoča tudi vsem nosečnicam mlajšim od 35. let – za slednje je sicer plačljiva.

Nosečnice po 35. letu starosti lahko brezplačno opravijo meritev nuhalne svetline in dvojni hormonski test v Porodnišnicah Ljubljana in Maribor ter v Porodnišnici Postojna.

Kaj je četverni hormonski test (ČHT)?

Četverni hormonski test se navadno izvede pri nosečnicah, ki ne opravijo oz. zamudijo meritev nuhalne svetline. Idealno se ga izvede med 16. in 18. tednom nosečnosti (oziroma med 15. in 20. tednom nosečnosti). Test ni primeren za sladkorne bolnice ali nosečnice z dvojčki oz. večplodno nosečnostjo.

Pri četvernem hormonskem testu se z odvzemom vzorca krvi matere oz. nosečnice, izmeri sledeče biokemične označevalce:

 hCG 
 
inhibin A 
 
estriol in 
 
AFP (alfafetoprotein).

Pred odvzemom vzorca krvi se izmeri premer glave ploda, ki mora takrat meriti 32-44 mm.

Povišana vrednost AFP predstavlja tudi povečano tveganje za razvojne nepravilnosti v nevralni cevi ploda.

Prijava na novice