nosečnost

Predležeča posteljica

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Predležeča posteljica ali placenta previa je pritrditev (implantacija) posteljice nad notranjim materničnim ustjem.

Zapleti pri nosečnosti, kot je placenta previa, so težava, ki se pojavi samo med nosečnostjo. Lahko vpliva na nosečnico, plod ali oba in se lahko pojavi v različnih obdobjih med nosečnostjo. Večino zapletov nosečnosti je mogoče učinkovito zdraviti.

Običajno se placenta nahaja v zgornjem delu maternice. Placenta previa se nahaja v spodnjem delu. Pokriva notranje maternično ustje – vhod v porodni kanal. Včasih se placenta nahaja v bližini odprtine materničnega vratu, ne nad njo (imenovana nizko ležeča posteljica).

Predležeča posteljica se pojavi v približno 1 od 250 porodov. V drugem trimesečju nosečnosti jo ima kar 2 % nosečnic. Predležeča posteljica je lahko vidna na ultrazvoku. Odstop se samostojno uredi pri več kot 90 % žensk pred porodom. Če se posteljica loči od maternice, pa otroku odvzame prekrvavitev. Prehod otroka skozi porodni kanal lahko tudi strga posteljico, kar povzroči hude krvavitve.

Dejavniki tveganja za predležečo posteljico:

 več kot ena predhodna nosečnost
 
po carskem rezu
 
nosečnost z dvojčki, trojčki ali več 
 
strukturne nepravilnosti maternice, kot so leiomiomi
 
po posegih na maternici, kot so odstranitev leiomiomov iz maternice ali več krat opravljena dilatacija in kiretaža (D in C) 
 
kajenje
 
višja starost

Simptomi

Predležeča posteljica lahko povzroči neboleče krvavitve iz nožnice, ki se nenadoma pričnejo pozno v nosečnosti. Kri je lahko svetlo rdeča. Krvavitev lahko postane obilna in ogroža življenje ženske in ploda.

Predležeča posteljica lahko pomeni tveganja za plod, kot so:

 Plod je lahko v nenormalnem položaju.
 
Plod morda ne raste toliko, kot je bilo pričakovano (intrauterina omejitev rasti).
 
Ovoji okoli ploda se lahko prekmalu pretrgajo (prezgodnji razpok plodovih ovojev).
 
Krvne žile, ki povezujejo popkovino in placento, lahko blokirajo izhod ploda skozi odprtino materničnega vratu (vasa previa).

Če je ženska že imela carski porod, placenta previa poveča tveganje, da bo posteljica preveč trdno pritrjena na maternico (placenta accreta). Placenta accreta spada v skupino motenj, imenovanih spekter posteljice accreta. Te motnje se razlikujejo po tem, kako trdno je posteljica pritrjena na maternico.

Diagnoza

Na predležečo posteljico se posumi pri nosečnicah s krvavitvijo iz nožnice, ki se začne po 20 tednih nosečnosti. Ultrazvok pomaga prepoznati predležečo posteljico in jo razlikovati od posteljice, ki je prezgodaj odstopila (placentalna abrupcija).

Ob nastopu simptomov se spremlja srčni utrip ploda, da se ugotovi, ali ima plod težave, na primer pomanjkanje kisika.

Zdravljenje

Če je krvavitev manjša in se pojavi pred 36. tednom nosečnosti, zdravniki običajno svetujejo, da žensko sprejmejo v bolnišnico in ji naročijo, naj omeji svojo aktivnost, dokler se krvavitev ne ustavi. Omejitev njene aktivnosti (počitek v postelji) pomeni, da mora večino dneva preležati. Če se krvavitev ustavi, lahko ženska postopoma nadaljuje z lahkimi aktivnostmi. Če se krvavitev ne ponovi, jo običajno pošljejo domov, pod pogojem, da se lahko brez težav vrne v bolnišnico. Zdravniki odsvetujejo spolne odnose, ki lahko sprožijo krvavitev.

Če se krvavitev ponovi, je ženska običajno ponovno sprejeta v bolnišnico in jo lahko tam zadržijo do poroda.

Nekateri strokovnjaki priporočajo uporabo kortikosteroidov, ki pomagajo dozoreti plodova pljuča, če je tveganje za zgodnji porod pred 34. tednom nosečnosti.

Če ženska nima popadkov in se je krvavitev ustavila, lahko zdravniki porodijo otroka v 36. do 37. tednu nosečnosti.

Porod se navadno opravi takoj, ko se pojavi kaj od naslednjega:

 Krvavitev je obilna ali se ne ustavi.
 
Zarodkov srčni utrip je nenormalen, kar kaže na pomanjkanje kisika.
 
Krvni tlak nosečnice postane prenizek.

Pri ženskah s predležečo posteljico je porod carski. Ženske, ki obilno krvavijo, lahko potrebujejo transfuzijo krvi.

Prijava na novice