zanositev.si

ženska plodnost

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Ženska plodnost je sposobnost ženske, da zanosi in donosi otroka. Par, ki po 12 mesecih rednih, nezaščitenih spolnih odnosov ne zanosi, se obravnava kot neploden. Po ugotavljanju vzrokov pri obeh partnerjih se prične zdravljenje neplodnosti. Vzroki so v skoraj polovici primerov na strani moških, čeprav v populaciji še vedno velja prepričanje, da je plodnost stvar ženske. V kolikor ne najdejo vzrokov neplodnosti, je neplodnost nepojasnjena oz. IDIOPATSKA.

Če kljub zdravljenju ugotovljenih vzrokov za neplodnost do zanositve po naravni poti ne pride, je par napoten v postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Nekateri temu pravijo »umetna oploditev«. 

Plodnost vsakega posameznika je odvisna od številnih dejavnikov, od katerih na nekatere ni moč vplivati, na druge pa vsekakor lahko. Na nekatere prirojene dejavnike in nekatere trajne poškodbe ni mogoče vplivati. Na številne druge dejavnike pa lahko, zato je koristno, če:

 Ženska pozna delovanje svojih in partnerjevih spolnih organov.
 
Se pri tem zaveda, da plodnost z leti pada, narašča pa splavnost.
 
Ženska že v času, ko ne razmišlja o družini, pazi na svojo plodnost, kamor sodi tudi zaščita pred tveganimi spolnimi odnosi in redno obiskovanje ginekologa.
 
V času poskušanja zanositve se ogiba vseh negativnih dejavnikov, ki lahko škodljivo vplivajo na njeno plodnost in na zdravje svojega še nerojenega otroka. Znano je, da je otrok v času nosečnosti povsem odvisen od materinega telesa in njenega zdravja. V kolikor ženska na nosečnost ni optimalno pripravljena, najprej škoduje sebi, saj organizem najprej poskrbi za rastoči plod. Na žalost plod prejme tudi morebitne toksine, ki  se zadržujejo v ženskem telesu in tako vplivajo na otrokov razvoj.
 
Ogibanje negativnim dejavnikom velja tudi, če sta že vključena v postopek OBMP, saj je v primeru boljše kakovosti spolnih celic lahko postopek manj zahteven za oba.
 
Par oceni svojo plodnost sposobnost že v času, ko ne načrtuje otroka, da izve, ali lahko starševstvo odloži brez tveganja za zaplete. To je še posebno pomembno za ženske, saj je pri ženskah plodno okno (čas, v katerem so plodne) veliko ožje kot pri moških. 

Poglavje je razdeljeno na:

 Spoznavanje delovanja ženskih spolnih organov, menstrualnega ciklusa, pomena ovulacije in poteka oploditve in zanositve.
 
Spoznavanje s preventivo na področju neplodnosti.
 
Spoznavanje z oceno plodnosti: kaj pomeni in kako se izvede.
 
Predstavitev dejavnikov, ki vplivajo na plodnost in so v celoti odvisni od posameznika.

Postopki OBMP niso več rešilna bilka za padanje plodnosti v razvitem svetu, saj se je trend obrnil navzdol. Vedno več postopkov se izvede na starejših parih, kjer pa tudi postopki niso več učinkoviti. Več bo treba delati na preventivi. 

Preberi več:

Prijava na novice