OBMP

iui

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je IUI?

IUI ali intrauterina inseminacija je postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), kjer se z dolgim katetrom v rodila ženske prenese prečiščeno seme partnerja (AIH) ali darovalca (AID). Izvede se v najbolj primernem času za zanositev, v času ovulacije. IUI je med postopki OBMP najmanj invazivna in najprijaznejša metoda, zato je metoda prve izbire pred prehodom na zahtevnejše postopke, kot je IVF (in vitro fertilizacija).

Indikacije za zdravljenje neplodnosti z IUI:

  težave z ovulacijo pri ženski
 
anomalije v sluzi materničnega vratu
 
težave z ejakulacijo (ejakulatorna disfunkcija) pri moškem
 
blažje oblike moške neplodnosti
 
nepojasnjena neplodnost

IUI ni primerna metoda zdravljenja neplodnosti v primerih, ko ima ženska zabrazgotinjene/poškodovane jajcevode oz. sta eden ali oba jajcevoda odstranjena. Prav tako ni primerna pri ženskah z zgodovino hujših medeničnih vnetij in hujšo obliko endometrioze ter v primeru, ko je kakovost semena pri moškem preslaba.


Kako se IUI izvede?

IUI se lahko izvede:

  v spontanem ciklusu ženske (lastna ovulacija)
 
z blago stimulacijo jajčnikov z gonadotropini v obliki subkutanih injekcij (npr. Gonal F)
 
z blago stimulacijo jajčnikov z uporabo peroralnih zdravil –  Clomid (klomifen) ali Femara (letrozol)

Pri vseh načinih izvedbe IUI je potrebno ultrazvočno spremljanje rasti folikla/foliklov in potrditev ovulacije oz. sprožitev ovulacije s »stop injekcijo«.

V 24 do 48 urah po ovulaciji oz. »stop injekciji« se izvede IUI. Moški takrat odda vzorec semena, ki se nato prečisti in s »swim up« tehniko loči semenčice od ejakulata oz. semenske tekočine, pridobi najbolj gibljive semenčice in v procesu odstrani tudi vse snovi in primesi, ki bi pri ženski lahko povzročile krče, vnetja in druge težave.

Tako prečiščeno in pripravljeno seme se nato z uporabo tankega katetra vbrizga v  maternico (IUI – intrauterina inseminacija) ali direktno v jajcevod (ITI – intratubarna inseminacija). Po postopku lahko ženska še nekaj časa odleži na ginekološkem stolu. V naslednjih dneh ni potreben bolniški stalež, je pa priporočljivo, da ženska po potrebi počiva in se izogiba fizično napornim aktivnostim.

Če po 17. dneh od izvedbe IUI ne dobi menstruacije, opravi nosečniški test oz. se zglasi za krvni test na kliniki.


Stopnja uspešnosti:

Možnosti za uspeh se gibajo med 5-20%. Odstotek uspešnosti se povečuje s številom opravljenih postopkov.


Kdaj se IUI postopek nadomesti z IVF?

Kljub temu, da uspešnost IUI narašča s številom opravljenih postopkov, je smiselno, da po 3 neuspelih IUI postopkih par poskusi z zunajtelesno oploditvijo (IVF). 

V nekaterih primerih se lahko ženska premočno odzove na stimulacijo in pridela večje število foliklov. Takrat se zaradi nevarnosti večplodne nosečnosti IUI odsvetuje. Opravi se punkcija foliklov in izvede IVF.

Prijava na novice