ženska neplodnost

neprehodni jajcevodi

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Jajcevodi so pomembni del ženskih spolnih organov. S posebnimi lovkami (imenovanimi fimbrije) ulovijo jajčno celico, ki se sprosti iz jajčnika ob ovulaciji in poskrbijo za transport do maternice. Prav tako omogočajo semenčicam, da potujejo proti jajčni celici in omogočijo prenos oplojene jajčne celice v maternično votlino. Do oploditve pride v jajcevodih.

Kaj povzroča neprehodnost jajcevodov?
Neprehodni jajcevodi so najpogosteje posledica vnetja, ki se razširi v jajcevode iz materničnega vratu, maternice ali neposredno iz trebušne votline, npr. ob vnetju slepiča. Najpogostejši vzroki so: 

 spolno prenosljive bolezni (gonoreja, klamidija)
 
posledice vnetij po operacijah
 
endometrioza.

Kako ugotavljamo prehodnost jajcevodov?
Z navadnim ginekološkim pregledom se prehodnosti jajcevodov ne da ugotoviti. Morebitne nepravilnosti jajcevodov ugotavljamo s: 

 histerosalpingografijo (80% občutljivost)
 
delno, le večje nepravilnosti z ultrazvočno preiskavo
 
natančneje pa v primeru nenormalnih zgornjih izvidovlaparoskopijo, pri kateri delamo test prehodnosti jajcevodov z modrilom 

Zdravljenje neprehodnih jajcevodov
Če je možno, neprehodne jajcevode popravimo z laparoskopsko operacijo, ki jo imenujemo fimbrioplastika. Če je uspešna, ženska lahko spontano zanosi. Če to tudi po operaciji ni mogoče, zdravimo s postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Če je v jajcevodu prisoten hidrosalpinks, ga navadno v postopkih OBMP odstranijo, saj predstavlja kronični vir okužbe v maternici. 

Način, na katerega neprehodne jajcevode zdravimo, je odvisen od:
 
stopnje okvare jajcevodov,
 mesta neprehodnosti jajcevoda,
 morebitne predhodne zunajmaternične nosečnosti.

Prijava na novice