ženska neplodnost

spb

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI Z VPLIVOM NA PLODNOST

Spolno prenosljive bolezni (SPB) pomembno vplivajo na žensko plodnost. Najpomembnejši sta gonoreja in klamidija.

GONOREJA

Kaj je gonoreja?

Gonoreja je spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroči bakterija Neisseria gonorrhoeae. Prizadene lahko tako ženske kot moške. Povzroči okužbo spolovil, zadnjika in ust oz. žrela.

Kateri so simptomi?

Veliko ljudi je ob okužbi asimptomatskih. Tudi ko so simptomi prisotni, so navadno dokaj blagi, a to ne spremeni resnosti okužbe in nevarnosti posledic, ki jih lahko pusti za plodnost. 

Večina žensk zaznava naslednje simptome:

 pekoče uriniranje
 
povečan vaginalni izcedek (ki je lahko tudi spremenjene barve, teksture, vonja)
 
med-ciklične krvavitve (krvavitev, ki ni menstruacija)
 
bolečine v medenici

Kako se prenaša?

Gonoreja se prenaša s spolnimi odnosi – oralnimi, vaginalnimi in analnimi. Lahko se prenese tudi ob rojstvu – preko mame na otroka.

Kako gonoreja vpliva na plodnost ženske?

Nevarnost pri okužbi z gonorejo je predvsem ta, da se bolezen ne zazna in ne zdravi pravočasno ter tako razširi v maternico in jajcevode. Tam se lahko razvijejo nadaljnji vnetni procesi, abscesi in v končni fazi pride do nastanka medenične vnetne bolezni. 

Najbolj prizadeti so navadno jajcevodi, kjer razvoj zabrazgotinjenega tkiva zmanjša ali celo povsem onemogoči prehodnost jajcevodov. Ženska lahko zaradi tega postane neplodna oz. ne mora zanositi, v kolikor pa do zanositve vseeno pride, pa so možnosti za razvoj ektopične oz. izvenmaternične nosečnosti izredno visoke. 

Izredno neprijetna posledica okužbe z gonorejo in razvojem medenične vnetne bolezni je dolgotrajna, kronična bolečina v predelu trebuha in medenice, ki lahko vztraja tudi po zdravljenju.

Kako se gonorejo zdravi?

Gonorejo se zdravi z uporabo različnih antibiotikov. Navadno gre za kombinacijo intramuskularne injekcije antibiotika in peroralne terapije. Zdravljenje je sicer zelo uspešno, a je v današnjih časih čedalje bolj oteženo, saj se pojavljajo sevi gonoreje, odporni na antibiotike, ki so navadno bili zelo učinkoviti.

KLAMIDIJA

Kaj je klamidija?

Klamidija je spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroči bakterija Chlamydia trachomatis. Prizadene spolne organe, lahko pa tudi zadnjik in oči. 

Je izredno pogosta spolno prenosljiva bolezen, ki pri moških redko povzroči večje težave, pri ženskah pa lahko povzroči neplodnost.

Kateri so simptomi?

Večina ljudi, ki je okužena s klamidijo, nima posebnih simptomov. Če se simptomi izrazijo, se to običajno zgodi nekaj tednov po spolnem odnosu z okuženim partnerjem.  Pri ženskah poteka 70% okužb brez izraženih bolezenskih težav in znakov, vendar kljub temu lahko pride do poškodb  rodil. Kadar se simptomi pojavijo, so sledeči:

 pekoče/boleče uriniranje
 
spremenjen, povečan vaginalni izcedek
 
boleči spolni odnosi, krvavitev po spolnih odnosih
 
neobičajne krvavitve (krvavitve, ki niso menstruacija)

Kako se prenaša?

Klamidija se prenaša z oralnimi, vaginalnimi in analnimi spolnimi odnosi. Bolezen lahko ob porodu na otroka prenese tudi mati. Pri otroku lahko tako pride do razvoja pljučnice in resnega vnetja oči.

Kako klamidija vpliva na plodnost ženske?

Podobno kot pri gonoreji, nezdravljena okužba z gonorejo lahko privede do različnih zapletov. V kolikor se razširi na maternico in jajcevode, pride do razvoja medenične vnetne bolezni, ki povzroča bolečine v trebuhu/medenici, vročino, kot posledica vnetnih procesov, pa se predvsem v jajcevodih oblikuje zabrazgotinjeno tkivo, ki lahko deloma ali v celoti onemogoči prehodnost in oteži ali onemogoči zanositev. V primeru zanositve, pa drastično poveča možnosti za ektopično oz. izvenmaternično nosečnost.

Kako se okužbo s klamidijo zdravi?

Okužbo s klamidijo se pozdravi z ustreznimi antibiotiki. Na žalost pa antibiotiki ne morejo pozdraviti že nastale škode, zato je preventiva izrednega pomena. Vedno se zdravi oba spolna partnerja (ali več spolnih partnerjev).

Prijava na novice