moška neplodnost

Obstrukcija

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

OBSTRUKCIJE SEMENOVODOV

Semenovod (latinsko Ductus deferens) je del moških spolnih organov. Je izvodilo obmodka in vodi navzgor skozi dimeljski kanal v malo medenico, kjer ob zadnji steni sečnega mehurja zavije navzdol skozi prostato v sečnico

Ovire v transportu semenčic so drugi najpogostejši vzrok za moško neplodnost. Zapore v cevkah (obmodku in semenovodih), ki semenčice vodijo od mod, lahko preprečijo ejakulacijo. Ovire se lahko pojavijo na katerikoli lokaciji, od obmodka pa do ejakulatornih kanalov (ejakulatorni duktusi), ki se nahajajo v prostatni sečnici. Približno 30% neplodnih moških trpi za ovirami v transportu semenčic.

Vzroki za ovire v transportu semenčic

Vzroki so lahko prirojeni ali pridobljeni. V primeru vazektomije gre npr. za namerno ustvarjeno oviro, kot način kontracepcije. 

Štiri glavni vzroki za ovire v transportu semenčic so:
 
okužbe
 
vzroki, povezani s prostato
 odsotnost semenovodov
 vazektomija

Znaki, da gre za ovire v transportu semenčic

V mnogo primerih simptomov, povezanih z ovirami v transportu, ni. Če je zapora posledica okužbe, je lahko prisoten neobičajen izcedek iz penisa, vnetje ter neprijeten občutek med uriniranjem ali ejakulacijo. Takšen znak je lahko tudi zmanjšana količina ejakulata.

Diagnostika

Analiza semena (spermiogram) je pogosto prva diagnostična preiskava, ki ugotavlja prisotnost ovir v transportu semenčic. V kolikor so v vzorcu semena semenčice odsotne ali pa je število teh zelo nizko, obstaja velika verjetnost, da gre za zaporo. Za potrditev zapore je včasih potrebna še transrektalna ultrazvočna preiskava. S slednjo se lahko ugotavlja zdravje prostate in identificira zaporo znotraj semenskih veziklov ter ejakulatornih kanalov.

Zdravljenje

Operacija

Z izjemo odsotnosti semenovodov, se lahko večino ovir odpravi z operacijo.

V primeru želje po odpravi vazektomije se lahko izvede mikrokirurška vazovazostomija. S tem posegom se skuša povrniti plodno sposobnost moškega tako, da se ponovno poveže prerezana semenovoda. 

Druge ovire se lahko odpravijo z resekcijo ejakulatornega kanala, skozi sečnico (TURED) ali pa z izvedbo vazoepididimostomije. Pri TURED posegu se skozi sečnico v ejakulatorne kanale uvede citoskop in odpre oz. odstrani zapore. Vazoepididimostomija je najpogostejši mikrokiruški poseg za odstranjevanje zapor v obmodku, a je hkrati tudi najbolj zahteven in ga lahko izvede le zares izkušenega kirurg. Pri tem posegu se kirurško združi obmodek in semenovod, da se omogoči transport/pretok tekočine.

Odvzem semenčic iz mod ali obmodka

Nekateri moški se namesto rekonstrukcijskih operacij raje odločijo za odvzem semenčic, primernih za uporabo v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). To je tudi možnost za moške, ki niso primerni kandidati za mikrokiruške operacije kot je vazovazostomija, vazoepididimostomija ali TURED. 

Obstaja več različnih posegov, s katerimi se lahko odvzame semenčice:

 Perkutana aspiracija semenčic iz obmodka (PESA): Z uporabo lokalnega anestetika se seme iz obmodka odvzame s pomočjo posebne igle – metuljčka.
 
Mikrokirurška aspiracija semenčic iz obmodka (MESA): Ta poseg omogoča pridobitev večjega števila semenčic v primerjavi s PESO, a je hkrati tudi bolj invaziven. S pomočjo mikroskopa se semenčice pridobi direktno iz posameznih cevk znotraj obmodka.
 
Aspiracija semenčic iz mod (TESA): Modo se s pomočjo igle prebode in v brizgo aspirira semenčice, brez potrebe po zarezu.

Trajanje posegov in okrevanje

TURED, vazoepididimostomije in mikrokirurške vazovazostomije se izvedejo v splošni anesteziji in trajajo približno eno do dve uri. Pridobitev semenčic iz obmodka ali mod lahko traja od nekaj minut do ene ure, odvisno od posega in časa, ki je potreben, da se semenčice najde. Od posega je odvisno ali se uporabi lokalni anestetik ali splošna anestezija.

Čas okrevanja je prav tako odvisen od posega. Okrevanje lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Potrebno je izogibanje aktivnostim, pri katerih se naprezamo, včasih je potrebna tudi uporaba posebnega opornega spodnjega perila, ki privzdigne in stisne moda. V nekaterih primerih se lahko predpiše tudi antibiotike, da se zmanjša tveganje za razvoj infekcije. Večina moških se lahko na delovno mesto vrne v nekaj dneh in v nekaj tednih pričnejo z vsakodnevnimi aktivnostmi.

Možni zapleti vključujejo okužbo, bolečino in krvavitev. V redkih primerih lahko pride do poškodbe mod. Pomembno je, da se posvetujemo z zdravnikom, v kolikor bolečina vztraja ali če sta prisotna bruhanje in vročina.

Odstotek uspešnosti

Odpravljanje vazektomije je izredno uspešno. Semenčice se vrnejo v ejakulat v 90% primerov, do nosečnosti pride v 50-70% primerov. Daljše kot je obdobje med vazektomijo in vazovazostomijo, manj ploden bo moški zaradi nastanka protiteles na semenčice.

V približno 50-75% primerov se semenčice vrnejo v ejakulat po TURED operaciji. A odstotek nosečnosti je nizek – približno 25%. Pojavijo se lahko tudi komplikacije kot je inkontinenca, ponavljajoče zapore in retrogradna ejakulacija, kot posledica poškodbe mehurja.

Kadar je poseg uspešen, se z mikrokiruško vazoepididimostomijo semenčice vrnejo v ejakulat v 85-90% primerov. Odstotek nosečnosti se giblje med 50 in 70%.

V kolikor so prisotne semenčice ustrezne kakovosti, je pridobitev iz obmodka ali mod lahko zelo uspešna. Odstotki zanositev so odvisni od uspešnosti OBMP postopkov.

 

Prijava na novice