ženska neplodnost

ultrazvok

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

ULTRAZVOČNA PREISKAVA

Je neboleča in neinvazivna diagnostična preiskava rodil. Izvaja jo ginekolog s pomočjo ultrazvočne sonde, ki jo vstavi v nožnico. 

Kaj pa ultrazvočne slike pravzaprav lahko zaznajo?

 septum maternice (t.i. pregrade v maternici, ki so prirojene ter neugodne za zanositev in potencialno nevarne za nosečnost)
nepravilne oblike in postavitve maternice (dvoroga maternica, premajhna maternica, maternica, ki je upognjena preveč naprej, preveč navzad ali vstran, dvignjena, povešena ali izpadla maternica, ipd.)
 
abnormalen oz. nehomogen endometrij (sluznica) znotraj maternice, stanjšan ali zadebeljen endometrij, endometrij, ki se razrašča tudi navzven maternice (polipi, miomi, ciste, adenomioza, različne stopnje endometrioze, ipd.)
 
policistični jajčniki, endometriomi, dermoidi, vodne ciste, čokoladne ciste na jajčnikih, jajčniki nepravilnih oblik, večjega ali manjšega volumna, odsotni jajčniki, ipd.
 
spremembe na materničnem vratu (nepravilna oblika, prekratek maternični vrat, vnetja, hiperplazije/lezije, ciste, polipi, ipd.)
 
abnormalni, spremenjeni jajcevodi, hidrosalpinks, zunajmaternična nosečnost (normalnih jajcevodov se z ultrazvočno preiskavo ne vidi)

Za pregled maternične votline se lahko uporabi 3D ultrazvok, za natančnejši pregled cist v jajčnikih pa barvni Doppler.

Ultrazvočna preiskava se lahko uporablja tudi za oceno plodnega potenciala, kjer se meri:

  premer jajčnikov
  
volumen jajčnikov
  
število antralnih foliklov


V času zdravljenja neplodnosti oz. v postopku nadzorovane hiperstimulacije jajčnikov se z ultrazvokom nadzoruje rast foliklov. Preiskava se imenuje folikulometrija.

Prijava na novice