nosečnost

ultrazvočne preiskave

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

ULTRAZVOČNI PREGLEDI V NOSEČNOSTI

Ženski tekom obdobja nosečnosti v skladu s Pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni, pripadata 2 ultrazvočna pregleda:

  1. ultrazvočni pregled – med 8. in 12. tednom nosečnosti
  2. ultrazvočni pregled – v 20. tednu nosečnosti (morfologija ploda)

Pomembnost prvega ultrazvočnega pregleda

Ne glede na način zanositve (spontana ali po OBMP postopku), prvi ultrazvočni pregled predstavlja pomemben mejnik v vsaki nosečnosti. Njegov namen je v prvi vrsti potrditev nosečnosti oz. potrditev zdrave, napredujoče nosečnosti znotraj maternice. 

Ženske, ki zanosijo po OBMP postopku bodo prvi ultrazvočni pregled navadno imele med 7. in 8. tednom nosečnosti (redko že v 6. tednu nosečnosti) in ga opravile na kliniki za zdravljenje neplodnosti. Vse nadaljnje ultrazvočne in sistematske preglede opravijo pri svojem izbranem ginekologu.

Ženske, ki zanosijo spontano, so na prvi ultrazvočni pregled navadno naročene med 9. in 10. tednom nosečnosti, razen v primeru, da se pojavi potreba po zgodnejšem pregledu zaradi zapletov.

Kaj se s prvim ultrazvočnim pregledom ugotavlja?

Glede na tedne nosečnosti ob prvem ultrazvočnem pregledu, se lahko ugotavlja:

 prisotnost, velikost in oblika gestacijske vrečke (ali več gestacijskih vrečk)
 
prisotnost, velikost in oblika rumenjaka (okrogla struktura, ki oskrbuje zarodek s hranili, dokler se ne razvije posteljica oz. placenta)
 
prisotnost in velikost ploda oz. plodovega odmeva
 
prisotnost plodovega srčnega utripa 

V 4. tednu nosečnosti (ob nastopu izostanka menstruacije oz. ob pozitivnem testu nosečnosti), z ultrazvokom ni mogoče zaznati nosečnosti, opaziti pa je mogoče zadebeljeno sluznico maternice.

Gestacijska vrečka

Prikaz gestacijske vrečke predstavlja najzgodnejši ultrazvočni prikaz oz. ugotovitev nosečnosti. Videti je kot ehogeni obroč, ki obdaja bistro središče. Tudi pri zunajmaternični nosečnosti se lahko z ultrazvokom identificira gestacijska vrečka, četudi nosečnost ni v maternični votlini.

Gestacijska vrečka se prvič pojavi pri približno 4 tednih gestacijske starosti in raste s hitrostjo približno 1 mm na dan do 9. tedna nosečnosti. Na ultrazvoku jo je moč zaznati proti koncu 5. tedna nosečnosti.

Rumenjak

Ko nosečnost napreduje, je naslednja struktura, ki postane vidna na ultrazvoku, rumenjak. Gre za okroglo strukturo s svetlim robom.

Rumenjak se prvič pojavi v 5. tednu nosečnosti in zraste do največ 6 mm. Rumenjak, večji od 6 mm, običajno kaže na nenormalno nosečnost. 

Pri velikosti gestacijske vrečke 12 mm in več, odsotnost rumenjaka navadno nakazuje na neuspešno nosečnost.

Srčni utrip ploda

Z transvaginalnim ultrazvočnim pregledom se srčno aktivnost ploda pogosto zazna, še preden je mogoče določiti celično maso, skupek ploda. Plodova srčna mišica zelo zgodaj začne s svojo ritmično kontrakcijo in to ritmično gibanje se lahko opazi ob robu rumenjaka. Sprva je srčni utrip ploda počasnejši (60–90 utripov/minuto), se pa povečuje z nadaljnjim razvojem ploda. Tako je za zgodnjo nosečnost vrednost srčnega utripa manj pomembna kot njegova prisotnost ali odsotnost. 

Včasih pri normalni nosečnosti utrip ploda ni viden, dokler ni plod velik oz. dolg vsaj 4 mm. Če se srčna aktivnost ne prepozna pri plodu z dolžino, večjo od 4 mm, obeti niso dobri. 

Odmevi ploda

Odmevi ploda predstavljajo maso, skupek plodovih celic, ločenih od rumenjaka in se prvič pokažejo na transvaginalnem ultrazvoku takoj po 6. tednu nosečnosti. Ta masa celic je znana kot odmev ploda in nakazuje razvoj zarodka. 

Plod od 6. tedna gestacijske starosti raste s hitrostjo približno 1 mm na dan. Na podlagi tega se v zgodnji nosečnosti gestacijsko starost lahko določi z enostavnim izračunom – izmerjeno dolžino plodovega odmeva se doda oz. prišteje 6 tednom nosečnosti. Tako odmev ploda, ki meri 5 mm predstavlja gestacijsko starost 6 tednov in približno 5 dni.

Dolžina ploda (CRL)

V zgodnji nosečnosti je plod uvite drže in tako je merjenje njegove dolžine od glave do pet, nemogoče. Namesto tega se izmeri dolžino od glave do zadka (CRL = ang. crown to rump length). 

CRL meritev je ponovljivo in najbolj natančno merilo gestacijske starosti. Po 12. tednih se natančnost CRL pri napovedovanju gestacijske starosti zmanjša in se nadomesti z biparientalnim merjenjem premera ploda.

V prvih tednih nosečnosti lahko glede na zgodnejšo ali poznejšo oploditev oz. zgodnejšo ali poznejšo ugnezditev zarodka, odstopanja le za nekaj dni, prikažejo zelo različne slike. V primeru neugodnih znakov, je vedno potreben ponovni kontrolni ultrazvočni pregled čez približno teden dni, da se ugotovi dejansko stanje in smer, v katero nosečnost vodi.

Okvirne vrednosti, ki nakazujejo na zdrav razvoj nosečnosti:

Gestacijska starost

Velikost gestacijske vrečke

Velikost ploda (CRL)

Prisotnost srčnega utripa

4 tedni

3 mm

5 tednov

6 mm

6 tednov

14 mm

4 mm

+

7 tednov

27 mm

8 mm

+

8 tednov

29 mm

15 mm

+

9 tednov

33 mm

21 mm

+

10 tednov

31 mm

+

11 tednov

41 mm

+

12 tednov

51 mm

+

13 tednov

71 mm

+

Nadaljnji ultrazvočni pregledi

Pri ultrazvočnih pregledih v preostalem obdobju nosečnosti, se spremlja predvsem (pravilna) rast in razvoj ploda, ki ne sme bistveno odstopati od določene gestacijske starosti, plodove gibe in prisotnost ter vrednost srčnega utripa.

Ob izvedbi meritve nuhalne svetline se opravi zgodnja morfološka ocena ploda, med 20. in 22. tednom nosečnosti pa še podrobnejša morfologija in ocena rasti ploda.

Prijava na novice