ženska neplodnost

ovarijska rezerva

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

STAROST ŽENSKE IN ZALOGA JAJČNIKOV

Zmanjšana zaloga jajčnikov je najpogosteje povezana s starostjo ženske, lahko pa je tudi posledica:

 genetskih dejavnikov
 kirurških posegov v mali medenici, predvsem na jajčnikih
  
hipertiroidizma
  
stresa
  kajenja

V povezavi z zanositvijo, plodnostjo oz. neplodnostjo se pogosto izpostavlja starost ženske. Sodobna ženska to lahko doživlja kot pritisk, da bi se za otroke ženske odločale bolj zgodaj. Dokazano pa je, da je starost ženske z zalogo jajčnikov in kakovostjo jajčnih celic najpomembnejši dejavnik neplodnosti v sodobni družbi.

Za razliko od moških, ki semenčice tvorijo neprestano, se ženske rodijo z določenim številom jajčec in ta jim služijo do konca življenja. Ženska se rodi s približno 700.000 pa do 2 milijona jajčec (oocit). Vsak mesec do nastopa pubertete jih izgubi okoli 11.000. Ob nastopu pubertete oz. vstopu v najstniška leta, jih ima še približno 300.000-400.000, a manj kot 500 jih ovulira tekom njenega življenja.

S starostjo ženske, se starajo tudi jajčne celice, kar pomeni, da poleg upada količine prihaja tudi do upada kakovosti.


Pomen kakovosti jajčnih celic

To pomeni, da kljub rednim ovulacijam, ženska vseeno ne zanosi. Kvaliteta jajčne celice namreč odloča ali bo ta celica sploh uporabna ali ne, ali jo je mogoče oploditi ali ne. Nezrele, degenerirane, abnormalne celice niso primerne za oploditev.

Slabša kvaliteta jajčnih celic pa ne predstavlja le težavo za zanositev, ampak predstavlja težave tudi ob morebitni zanositvi – povečane so možnosti za spontani splav, možnosti za kromosomske napake pri zarodku oz. plodu in možnosti, da se nosečnost konča z mrtvorojenim otrokom.

Starost ni zadosten pokazatelj za zalogo jajčnikov in kakovost jajčnih celic, ampak jo moramo vedno uporabiti v sklopu več parametrov:

 skupaj z vrednostmi AMH
 
številom antralnih foliklov (AFC) in tudi
 
vrednosti FSH v folikularni fazi.

 

AMH

Tudi AMH se meri v krvi. AMH (Anti-Muellerjev hormon) je hormon, ki ga proizvajajo granulozne celice antralnih foliklov v jajčnikih. AMH nam tako govori o številu foliklov v jajčnikih oz. ovarijski rezervi oz. zalogi jajčnikov. Več kot je foliklov, višje so vrednosti AMH in obratno.
Vrednost AMH se uporablja kot eden izmed kriterijev pri ocenjevanju plodne sposobnosti. Pri ženskah, ki so že vključene v OBMP postopek, pa tudi kot potencialni pokazatelj/napovednik uspešnosti.

Kakšne so vrednosti AMH, pri katerih moramo biti pozorni?

 visoke vrednosti AMH (tipične za PCOS) => nad 7 ng/ml
 
normalne vrednosti AMH => 1.4 do 7 ng/ml
 
znižane vrednosti AMH => 0.7 do 1.26 ng/ml
 
izredno nizke vrednosti AMH => manj kot 0.7 ng/ml

 

AMH kot napovedni dejavnik neplodnosti:

Pomembno je vedeti, da se vrednost AMH vedno ocenjuje glede na starost ženske, saj je povsem normalno, da vrednost s starostjo in nižanjem ovarijske rezerve upada. Rezultate je vedno potrebno interpretirati s pomočjo referenčnih vrednosti laboratorija, kjer je bil test izveden. AMH je le eden izmed kazalcev za oceno plodnega potenciala in sam po sebi ni dovolj za postavitev končne ocene oz. diagnoze.

 

AFC

Na žalost je nemogoče prešteti, koliko foliklov je preostalo v jajčnikih, ker so premajhni, da bi jih lahko vizualizirali. Vidimo jih lahko v določeni fazi razvoja. Antralni folikel je napolnjen s tekočino v votlini, znani kot antrum. Folikle z antrumom imenujemo antralni folikli. Merijo med 2 in 10 mm v premeru. 

Antralni folikli so vidni na ultrazvoku. Raziskave so pokazale, da število aktivnih antralnih foliklov na jajčnikih ustreza potencialnemu številu preostalih jajčec. Še vedno ne moremo vedeti, koliko je skupnih foliklov, vendar ko ima ženska zelo malo antralnih foliklov v jajčnikih, navadno sumimo, da so njene zaloge jajčnikov majhne.

Antralni folikli proizvajajo višje ravni AMH. 

Število antralnih foliklov (AFC):AFC je eden testov plodnosti, ki se naredi preko transvaginalnega ultrazvoka, med 2. in 5. dnem ciklusa. Njihovo število v obeh jajčnikih, skupaj z vrednostjo AMH, prikazuje stanje ovarijske rezerve: 

 <5 = izjemno nizka zaloga
 
5-10 = nizka zaloga
 
11-30 = normalna oz. dobra zaloga
 >30 = indikacija za PCOS 

Tako kot AMH, tudi AFC govori o slabem ali dobrem odzivu ženske na stimulacijo v OBMP postopkih in posledično o uspešnosti ali neuspešnosti le-teh.

 

FSH 

Merjenje folikle stimulirajočega hormona (FSH) je bil včasih najpogosteje uporabljen endokrini test za prezgodnjo odpoved jajčnikov.To je zato, ker je neinvaziven, poceni in zagotavlja informacije za razumevanje ženske plodnosti. FSH se meri z odvzemom krvi na 3. dan menstrualnega ciklusa. Visoke ravni tega hormona so znak, da folikli zorijo hitreje in se zaloga jajčnikov zmanjšuje hitreje kot običajno. 

Simptome prezgodnjega zmanjšanja zaloge jajčnikov je težko zaznati. Pogosto imajo ženske normalne menstruacije, a se zmanjšana zaloga zazna šele ob težavah z zanositvijo.

Prijava na novice