nosečnost

vasa previa

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je vasa previa?

Vasa previa je izjemno redek, a hud zaplet v nosečnosti. Pri vasi previi membrane, ki vsebujejo krvne žile, ki vodijo od zarodka do placente, ležijo preko ali blizu vhoda v porodni kanal (notranje maternično ustje). Ko membrane počijo, kar se zgodi najkasneje blizu ali ob začetku poroda, se te žile lahko potrgajo in plod je ogrožen.

Tveganje za zaplete je veliko, saj 56 % primerov, ki niso diagnosticirani, vodi v rojstvo mrtvega otroka. Če stanje v nosečnosti odkrijemo, so možnosti za preživetje ploda 97 %.

Kakšni so simptomi?  

Pogosto simptomov sploh ni. Odkrije se šele ob porodu, ko je plod že v stiski ali po rojstvu mrtvega otroka. Zato mora ženska v primeru kakršnih koli krvavitev iz nožnice, ki jih ne spremlja bolečina, takoj poiskati zdravniško pomoč. Znak za vaso previo je zelo temna barva krvi. Zarodkova kri naravno vsebuje manj kisika kot materina. Če je barva krvi temnejša kot navadno, obstaja velika verjetnost, da prihaja od ploda in ne matere.

  Vzroki in dejavniki tveganja

  Eden od vzrokov za vaso previo je nepravilnost v popkovnici, ki se imenuje obrobno (marginalno) ali velamentozno prirastišče (in – sercijo) popkovnice. Pri tej so žile, ki vodijo do posteljice, deloma nezaščitene. Drugi vzrok je dvodelna placenta (ang. bilobed), kjer je placenta sestavljena iz 2 delov. V teh primerih so žile izpostavljene, ko prehajajo med obema deloma.

  Tveganje za vaso previo je večje v primerih:

   predležeče posteljice (placenta previa)
   
  prehodnih rojstev s carskim rezom
   
  zanositve v postopku OBMP
   
  večplodne nosečnosti
   
  predhodnih operacij na maternici.

  Kako jo diagnosticirati?

  Najboljša metoda za odkrivanje vaze previa je transvaginalni ultrazvok (UZ) v kombinaciji z barvnim Dopplerjem. To je veliko bolj natančno kot z UZ preko trebuha. Tehnika z barvnim Dopplerjem omogoča, da lahko ginekolog vidi, v katero smer teče kri in s kakšno hitrostjo. Zaradi redkosti tega stanja ni rutinskih pregledov. Zdravnik lahko priporoči te preiskave, če obstaja eden ali več zgoraj opisanih dejavnikov tveganja.

  Ali se vasa previa zdravi?

  Vase previe ni mogoče preprečiti. Če jo je mogoče diagnosticirati pred porodom, potem so z ustreznim postopanjem možnosti preživetja za otroka odlične.

  V nekaterih primerih lahko vaza previa med nosečnostjo izzveni. V primeru diagnoze med nosečnostjo se stanje redno spremlja z UZ. Cilj je omogočiti, da nosečnost napreduje tako dolgo, kot je to varno za oba. 

  V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči hospitalizacijo za čas trajanja zadnjega trimesečja zaradi natančnega spremljanja in popolnega počitka v postelji. Navadno se odsvetuje spolne odnose. Ker je mogoč predčasen porod, se lahko uporabi steroide za zorenje otrokovih pljuč. Postopke se sproti prilagodi glede na ugotovljeno stanje. Navadno se izvede med 35. in 37. tednom nosečnosti carski porod. To pa zato, ker se v primeru naravnega poroda žile skoraj gotovo pretrgajo in ogrozijo otroka. Pri carskem rezu pa bo zdravnik lahko prilagodil rez glede na lego otrokovih žil.

  Kakšna je napoved?

  Vasa previa ne predstavlja zdravstvenega tveganja za mater, vendar je tveganje za otroka veliko in lahko na koncu vodi v izgubo življenja. 

  Porod je vedno carski. Urgentni carski rez je potreben, kadar:

   se vaginalna krvavitev ne ustavi
   
  so plodovi ovoji počili
   
  sta plod ali mati v nevarnosti

  Prijava na novice