moška neplodnost

zdravila

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

VPLIV ZDRAVIL NA PLODNOST PRI MOŠKIH

Vpliv jemanja zdravil na plodno sposobnost moških je slabo raziskan. Tudi za zdravila, ki imajo nedvoumno oz. poznano delovanje na plodnost moških, zdravniki pogosto ne opozorijo na možnost zmanjšane plodnosti. Zato gredo pogosto v zdravljenje neplodnosti pari, ki bi lahko že z zamenjavo zdravil mnogo prispevali k izboljšanju plodnega potenciala.

Zdravila lahko vplivajo na plodno sposobnost moških na več načinov:

 zmanjšajo spolni nagon (libido), erektilno funkcijo ali zmožnost ejakulacije
 zavirajo učinke ali delovanje moških spolnih hormonov 
 zavirajo proces zorenja semenčic, imenovan spermatogeneza
 vplivajo na gibljivost semenčic in zmožnost vezave na jajčno celico

Zdravila z delovanjem na plodno sposobnost moških:

 Kemoterapevtiki: Zdravila iz te skupine lahko povzročijo prehodno ali trajno neplodnost, kar je odvisno tudi od odmerka. Trajna neplodnost je navadno povezana z višjimi odmerki. Nekatera zdravila, kot npr. ciklofosfamid, pa imajo dolgotrajno delovanje na spermatogenezo in lahko povzročijo trajno oligo- ali azoospermijo. Pred zdravljenjem je priporočljiva zamrznitev semenske tekočine. 

 Metotreksat se uporablja kot citostatik ter kot imunosupresiv pri avtoimunskih boleznih. Ovira sintezo DNK, zato se navadno priporoča počakati 3 mesece – čas spermatogeneze – do ponovnega poskušanja zaploditve otroka.

 Opiati, kot npr. morfin ali kokain delujejo na izločanje dopamina in lahko znižujejo vrednosti testosterona.

 Zdravila za krvožilni sistem: Najbolj problematični so zaviralci kalcijevih kanalčkov kot npr. nifedipin ali verapamil, ki vplivajo na gibljivost semenčic kot tudi sposobnost vezave na jajčno celico.

 Zdravila za zdravljenje benigne hiperplazije prostate: Zdravila iz skupine zaviralcev alfa adrenergičnih receptorjev kot je npr. tamsulozin, vplivajo na koncentracijo in gibljivost semenčic. Močno se zmanjša volumen semena pri 90 % bolnikov, lahko prihaja do retrogradne ejakulacije. Učinek je prehodnega značaja.

 Zdravila za erektilno disfunkcijo: zdravila iz skupine zaviralcev fospodiesteraze, kot je npr. sildenafil, imajo nenavadne vpliv na kakovost semena. Nekatere študije kažejo na povečano hitrost semenčic, zopet druge navajajo negativno delovanje. Na splošno pa zdravniki ne odsvetujejo jemanja v času poskušanja zanositve.

 Steroidi, predvsem anabolni steroidi, ki se uporabljajo za pospešitev izgradnje mišične mase, imajo močan vpliv na plodnost. Ob rednem jemanju dalj kot 1 leto je neplodnost navadno trajna. Negativno na plodnost moških delujejo anti-androgena zdravila z estrogenskim ali progestogenim delovanjem.

 Antidepresivi: Zdravila izbire so iz skupine selektivnih zaviralcev privzema serotonina, npr. paroksetin, citalopram ali sertralid. Ugotovljeno je, da povečajo poškodbo dednega materiala (DNK fragmentacija) za 30,3 %. Spremenjene so tudi vrednosti testosterona, vendar je težko oceniti, v kolikšni meri delujejo zdravila, v kolikšni pa bolezen sama. Nekaj je znanih vplivov na erektilno funkcijo in ejakulacijo. 

 Antiepileptiki: V primeru jemanja fenitoina, karbamazepina in valproata, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, saj ta zdravila vplivajo na morfologijo, gibljivost in koncentracijo semenčic in zmanjšujejo volumen mod. Zelo verjetno gre za direkten vpliv zdravila na spolne hormone. 

 Antipsihotiki oz. nevroleptiki: Nekatera zdravila kot risperidon in amisulprid lahko vplivajo na erektilno disfunkcijo ali retrogradno ejakulacijo. Dokaz delovanja je otežen, ker že bolezen sama vpliva na nivo testosterona.

 Zdravila za zdravljenje ščitnice: uravnoteženo delovanje ščitnice je za zanositev in nosečnost zelo pomembno, zato je potrebno natančno uravnati prekomerno ali prešibko delovanje ščitnice.

 Diuretiki: spironolakton je diuretik z vplivom na plodnost. Plodnost se približno 3 mesece po prenehanju jemanja vrne na normalno, če ni drugih vzrokov za neplodnost.

 Antibiotiki: Pri številnih vnetnih boleznih moškega reproduktivnega sistema so antibiotiki nepogrešljivi. Po drugi strani pa imajo nekateri, npr. tetraciklin, znane negativne učinke na kakovost semena, zato je nujen posvet z zdravnikom.

 Antidiaroiki: Protivnetna učinkovine kot je sulfasalazin, ki se uporablja za zdravljenje vnetne črevesne bolezni, Chronove bolezni in revmatoidnega artritisa, zmanjšuje gibljivost semenčic in sposobnost vezave na jajčno celico.

 Protivirusna zdravila: Zdravila za zdravljenje okužbe z virusom HIV, kot je npr. sakvinavir, zmanjšajo gibljivost semenčic, poslabšajo morfologijo semenčic in onemogočajo normalno vezavo na jajčno celico. Zmanjša se tudi volumen ejakulata. Vendar je pomembno, da zdravljenja ne prekinemo, saj učinki zdravljenja močno pretehtajo vpliv na plodnost. 

 Antacidi, npr. cimetidin imajo negativno delovanje na hormonalni sistem. Zmanjšajo vrednosti testosterona, manj znan je pojav hipeprolaktinemije. Delovanje je prehodno in po 3 mesecih od prenehanja jemanja, preneha. 

 Zdravila ali dopolnila z rastlinskimi izvlečki: Gre za slabo raziskane in slabo nadzorovane izdelke. Pogosto vsebujejo snovi, ki delujejo kot hormoni (estrogeni ali progestini) ali lahko celo vsebujejo snovi živalskega izvora iz nadledvične žleze, testisov ali jajčnikov. 

Zdravila imajo lahko negativni učinek na delovanje moškega reproduktivnega sistema še mesece po prenehanju jemanja. To je vezano pretežno na čas trajanja spermatogeneze, ki je okrog 70-75 dni. Najbolj občutljiva pa je zadnja faza, ko spermatide preidejo v gibljive spermatozoide, približno 14 dni pred zrelostjo. Vendar zdravil nikakor ne opuščamo sami in se pogovorimo z zdravnikom. Nekatera zdravila, ki vplivajo na plodnost, imajo zadovoljive alternative oz. zamenjave, ki so enako učinkovite in ne vplivajo na plodnost.

Prijava na novice