ženska plodnost

OCENA PLODNOSTI

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

OCENA PLODNE SPOSOBNOSTI PRI ŽENSKI

Ocena plodne sposobnosti je:

 ocena trenutne plodnosti ženske in
 ocena tveganja za zmanjšano plodnost v prihodnje oz. morebiten potreben daljši čas za zanositev. 

Oceno je mogoče narediti s pomočjo pripomočka FAC obrazca, ki so ga v letih 2011-2014 izdelali in validirali na Klinikah FAC (FERTILITY ASSESMENT CLINIC) na Danskem in Švedskem na širši populaciji. Na klinikah v razvitem svetu so na voljo od takrat kot pomoč parom za načrtovanje družine v času, ki je zanje najbolj primeren. 

Obrazec predstavlja različne DEJAVNIKE TVEGANJA ZA ZMANJŠANO PLODNOST in STOPNJE TVEGANJA za vsak posamezni dejavnik. Stopnje tveganja so označene z barvami glede na stopnjo tveganja: 

Zelo nizko tveganje – takih le 1,2 %

Nizko tveganje – oboje 64,7 % zanosi v 1 letu

Srednje tveganje – 52,1 % zanosi v 1 letu

Visoko tveganje – 32,5 % zanosi v 1 letu

Prisotnost že 1 znaka visokega tveganja zmanjša verjetnost zaploditve otroka v prvem letu za 75 %.

Te parametre, ki zelo dobro predstavljajo vpogled v plodno sposobnost ženske, je mogoče ocenjevati, še preden pride do težav z zanositvijo, še preden je par vključen v postopke OBMP. Borimo se, da bi bil del splošne preventive na področju neplodnosti.

Na žensko plodno sposobnost lahko vpliva veliko več faktorjev in ta lahko veliko bolj drastično in strmo upade kot pri moškem, še posebej s starostjo.

Rizični dejavniki za moško plodnost so v FAC obrazcu predstavljeni z mejnimi vrednostmi za posamezno stopnjo tveganja in so razdeljeni v kategorije:  

 STAROST – plodnost pri ženskah prične postopoma, a opazno upadati že po 32. letu, drastično pa po 35. letu. Če je ženska starejša kot 35 let, naj poišče pomoč, če poskuša zanositi 6 mesecev in ne 1 leto, kot velja za mlajše.

 OVARIJSKA REZERVA IN DOLŽINA CIKLUSA:
      DOLŽINA CIKLUSA: Največje je tveganje, če je dolžina ciklusa že na manj kot 23 dni, sredje pa pri daljših ciklusih kot na 35 dni. Dolžine ciklusov med 23 in 35 dni so normalne.
      VOLUMEN JAJČNIKOV: Raziskave so pokazale opazen upad v volumnu jajčnikov na vsako desetletje življenja in bistveno razliko v volumnu pred-menopavzalnih žensk ter post-menopavzalnih žensk. Zmanjševanje volumna jajčnikov sovpada z zniževanjem plodne sposobnosti. Oceniti ga je mogoče le v kliničnem pregledu z ultrazvočno preiskavo.
      Število antralnih foliklov (AFC): So folikli velikosti od 2-10 mm. Njihovo število v obeh jajčnikih, skupaj z vrednostjo AMH, prikazuje stanje ovarijske rezerve (<5 = izjemno nizka zaloga, 5-10 = nizka zaloga, 11-30 = normalna oz. dobra zaloga, >30 = indikacija za PCOS); tako kot AMH, tudi AFC govori o slabem ali dobrem odzivu ženske na stimulacijo v OBMP postopkih in posledično o uspešnosti ali neuspešnosti le-teh.
      Vrednosti AMH (anti-Müllerjev hormon) – pokazatelj rezerve jajčnikov; njegova vsebnost v krvi nakazuje zalogo jajčec pri ženski in posledično govori tudi o njeni plodni sposobnosti (za tiste, ki se vključijo v postopke OBMP, je AMH tudi potencialni pokazatelj uspešnosti oz. neuspešnosti. Vrednosti so razvidne v tabeli in so različne glede na enote, ki jih uporabljajo različni laboratoriji.

 GINEKOLOŠKA ANAMNEZA IN SPLOŠNO ZDRAVJE: pomembno ni le trenutno stanje rodil, ampak tudi zgodovina oz. kaj se je z rodili dogajalo v preteklosti. Večinoma v kliničnem pregledu se ocenjujejo naslednji faktorji tveganja:
      
čas neuspešnega poskušanja zanositve; par, ki več kot 12 mesecev poskuša neuspešno zanositi, je potrebno napotiti na specialista za reprodukcijo
      
število vnetnih bolezni v trebušni votlini, ne le na rodilih; več kot 3 vnetne bolezni v mali medenici so visok faktor tveganja
      
število izvenmaterničnih nosečnosti; v kolikor se ponavljajo, je to visok faktor tveganja in je potreben pregled
      
prisotnost in oblika endometrioze: je lahko faktor tveganja, še posebej, če so prisotni endometriomi
      
kirurški posegi v medenici; tveganje je povečano že, če so bili kirurški posegi opravljeni na črevesju, v kolikor pa so bili opravljeni na jajčnikih ali jajcevodih, pa je tveganje večje
      
prisotnost, velikost in pozicija miomov je pomembna, še posebej, če so večji od 3 cm
      
prisotnost proste tekočine v rodilih (npr. hidrosalpinks) ali nepravilnosti maternice pomenijo večje tveganje za zmanjšano plodnost
      
uporaba kemoterapije 

 GENETSKA DISPOZICIJA IN INTRAUTERINA IZPOSTAVLJENOST:
      
Starost matere ob nastopu menopavze je dober napovedni dejavnik možnosti nastopa prezgodnje menopavze pri ženski
      
Kajenje matere med nosečnostjo kvarno vpliva na razvoj in delovanje ženskih spolnih organov 

 ŽIVLJENJSKI STIL:
      
Indeks telesne mase (s kratico ITM): debelost z ITM nad 35 predstavlja velik faktor tveganja
      
Razmerje med obsegom pasu in bokov nad 0.80 je manjši, pa vendarle faktor tveganja, ker je visceralna maščoba vir nekaterih hormonov, ki kvarno vplivajo na menstrualni ciklus. Prav tako slabo vpliva na zdravje reproduktivnih in drugih organov, ki se nahajajo v medenici in so potrebni za normalno zanositev in donositev.
      
Kajenje, posebej več kot 10 cigaret na dan, je znani faktor tveganja za zmanjšano plodnost pri ženski. Vpliva na kakovost jajčnih celic in na zdravje krvožilnega sistema.
      
Alkohol kvarno vpliva na plodnost pri ženski in sicer že pri 1-6 mericah na teden. Pri tem je plodnost že malo zmanjšana, pri 7 mericah in več pa še bolj.
      
Kofein v prevelikih količinah lahko kvarno vpliva na več načinom. Eden od načinov je zmanjšana sposobnost telesa za absorpcijo železa iz hranil. Železo je pomemben mineral pri zanositvi.
      
Fizična aktivnost je lahko faktor tveganja, če je je preveč ali premalo. Blaga do zmerna fizična aktivnost je priporočljiva, medtem ko visoka lahko pomeni stres za telo in vpliva na hormonski sistem. 

 FAKTORJI DELOVNEGA OKOLJA
      Stres negativno vpliva na delovanje hormonskega sistema. 

Natančne mejne vrednosti za faktorje tveganja in kontakti so navedeni na obrazcu. Oceno plodnega potenciala lahko opravi strokovnjak za reprodukcijo. Rezultati, ki jih pri tem dobi, imajo naslednji pomen:

Samo zelena

Za zmanjšano plodnost ni znanih znakov tveganja. Če neuspešno poskušata zanositi več kot 12 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo. 

Ena ali več rumenih

Eden ali več faktorjev vpliva na vašo plodnost. Na številne lahko vplivate s spremembo življenjskega stila, s čimer boste povečali možnosti za zanositev zdaj in v prihodnje. Če neuspešno poskušata zanositi več kot 12 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo. Tri rumene ustrezajo oranžni.

Ena ali več oranžnih

Eden ali več faktorjev vpliva na vašo plodnost. Na nekatere ne morete vplivati (temno oranžni), na druge lahko vplivate s spremembo življenjskega stila (svetlo oranžni). Če neuspešno poskušata zanositi več kot 6 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo. 

Ena ali več rdečih

Eden ali več faktorjev močno vpliva na vašo plodnost. Če neuspešno poskušata zanositi več kot 6 mesecev, se obrnite na specialista za reprodukcijo.

Prijava na novice