ženska neplodnost

preiskave

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Prvi pregled

Pred pričetkom zdravljenjem neplodnosti, je ženska obravnavana pri ginekologu specialistu in pri njem opravi prvi posvet oz. pregled z namenom ugotavljanja vzrokov in določitve postopkov zdravljenja. 

Prvi posvet se na nekaterih klinikah izvede ločeno (ženska in moški sta obravnavana posebej), na nekaterih klinikah pa sočasno. V obeh primerih pa vključuje popolno anamnezo obeh partnerjev, s posebnim poudarkom na faktorjih plodnosti oziroma oceni plodnega potenciala. Pomembno je, da tako ženska kot moški na prvi posvet oz. pregled, prineseta vse izvide preteklih preiskav in posegov.

Kako izgleda posvet za žensko?

Ginekolog specialist bo žensko povprašal o menstrualnem ciklusu – pri katerih letih je prvič dobila menstruacijo ali so ciklusu bili redni v preteklosti, ali so redni zadnja leta (oz. v času ko se s partnerjem trudita zanositi) in ali so bile prisotne kakšne večje težave (zelo močne krvavitve, zelo boleče menstruacije, ponavljajoča se vnetja, ipd.). 

Zastavil bo vprašanja o morebitnih preteklih nosečnostih in/ali izgubah nosečnosti, komplikacijah v nosečnosti, komplikacijah ob porodu. 

Pomemben podatek bo tudi prisotnost oz. odsotnost ovulacije (v kolikor jo je ženska spremljala oz. ugotavljala), pogostost spolnih odnosov, morebitne težave s spolnostjo (prisotnost bolečin ob spolnih odnosih, vaginizem, ipd.) in informacije o zdravljenju neplodnosti v preteklosti – npr. uporaba zdravil za stimulacijo jajčnikov, uporaba zdravil za uravnavanje menstruacijskega ciklusa, ipd.  

Po uvodnem posvetu se bo opravil še ultrazvočni pregled rodil. V nekaterih primerih bo ženska napotena še na druge, dodatne ginekološke preiskave in/ali posege (npr. HSC, LPSC, HSG, HSSG ali HyCoSy). Običajno to velja za ženske z zdravstvenimi stanji kot sta PCOS in endometrioza ali starejše ženske. 

 

Pred vstopom v postopek OBMP, bo ženska morala opraviti še naslednje preiskave:

  PAP bris (star manj kot 3 leta)
 
stanje spolnih hormonov (predvsem TSH, FSH, LH, prolaktin, po potrebi tudi drugi) 
 
po potrebi celotna krvna slika oz. hemogram
 
spolno prenosljive bolezni (sifilis, HIV, hepatitis B in C)
 
ponekod prisotnost protiteles na norice (varicella-zoster virus) 
 
ponekod prisotnost protiteles na rdečke (rubella virus)

Preberi več:

Prijava na novice