Zdravljenje neplodnosti

ZDRAVLJENJE nepojasnjene neplodnosti

Ugodnosti za člane:

biobanka 3
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)
PROFERTIL (1)

Kaj je nepojasnjena neplodnost?

Pri približno četrtini parov z običajnimi preiskavami vzroka za neplodnost ne odkrijemo. Pri moških je je več kot pri ženskah. O nepojasnjeni oz. idiopatski neplodnosti govorimo, če ima moški normalen izvid semenskega izliva, ženska pa potrjene ovulacije, ohranjene jajcevode, pravilno oblikovano maternično votlino in normalno rezervo jajčnika.

Možni vzroki za nepojasnjeno neplodnost so prikrite motnje v razvoju foliklov, ovulaciji, lutealni fazi menstrualnega ciklusa in v kakovosti semenskega izliva ter pri oploditvi in ugnezditvi zarodkov.

Nepojasnjena neplodnost je v mnogih primerih posledica prepleta neugodnih dejavnikov, kot sta npr. starost ženske, ki presega 35 let, in slabši, a še normalni izvid spermiograma, ki vsak zase sicer ne bi povzročala neplodnosti. Možnost za spontano zanositev je manjša, če je ženska starejša od 35 let in če neplodnost traja več kot dve leti.

Pri mlajših parih z letom dni trajajočo nepojasnjeno neplodnostjo lahko na naravno zanositev čakamo še eno leto. V mnogih primerih je plodnost možno izboljšati s pozitivnimi spremembami v življenjskem stilu. Izogibanje pretiranemu uživanju alkohola, cigaret in drugih drog je zelo pomembno. Zagotavljanje zadostnega gibanja in zdrave telesne teže lahko zelo pozitivno vpliva na plodnost. Prav tako je pomembno zadovoljiti vse prehranske potrebe za vzdrževanje reproduktivnega zdravja.


Po tem obdobju, in tudi pri starejših parih pričnemo s postopki OBMP, saj vzrok ni znan, da bi ga zdravili na druge načine (medikamentozno ali operativno). S postopki OBMP poskušamo zaobiti določene fiziološke procese zanositve, ki so lahko moteni. 

Na začetku se priporočaj vsaj 2-3 postopke IUI, v primeru neuspeha pa nadaljevanje zdravljenja s postopki zunajtelesne oploditve

Prijava na novice