TEST NA KLAMIDIJSKO OKUŽBO Geratherm chlamydia check

19,99

Ni na zalogi

Test na klamidijsko okužbo omogoča zanesljivo in hitro samotestiranje na okužbo s klamidijo. Če se ne zdravi, lahko okužba s klamidijo trajno poškoduje reproduktivne organe in celo privede v neplodnost.

Smatra se, da bakterija klamidija (Chlamydia trachomatis) povzroči kar 30 odstotkov spolno prenosljivih bolezni. Ta okužba je poznana tudi kot ‘tiha bolezen’, saj celo v 70 do 80 odstotkih primerov ne prepoznamo simptomov, zato okužena oseba niti ne ve, da je bolna.

Klamidija se prenaša s spolnim odnosom z obolelo osebo, vključno z analnim in oralnim odnosom, ter tudi z vaginalnim porodom, saj se lahko z okužene porodnice prenese na novorojenčka in povzroči zaplete, kot sta konjunktivitis in vnetje pljuč. Če se klamidije ne zdravi, lahko okužba trajno poškoduje spolne organe in izzove sterilnost tako pri ženskah kot moških.

Vsaka spolno aktivna oseba lahko zboli za klamidijo, tveganje pa se poveča, ko gre za več partnerjev. Zato je nujno, da vse spolno aktivne osebe enkrat letno opravijo test za klamidijo, čeprav same ne opazijo kakšnih simptomov.

Hitri rezultati po približno 15 minutah.
Za odkrivanje bakterije Chlamydia trachomatis.
Visoka diagnostična natančnost 98,3%.
Enostavno interpretiranje rezultata.
Za samotestiranje.

VSEBINA ŠKATLICE
posodica s puferno tekočino, paličica za bris (proizvajalec: Puritan Medical Co. , folijska embalaža s testno kaseto in sredstvom za sušenje, navodilo za uporabo. Dodatno potrebujete uro.

POMEMBNI NAPOTKI

 • Prosimo, da pred uporabo testa temeljito preberete navodilo za uporabo.
 • Ne uporabljajte po preteku roka uporabnosti, ki je naveden na aluminijasti vrečki.
 • Hranite na suhem pri temperaturi med 4°C in 28°C.
 • Ne uporabljajte, če je vrečka odprta ali poškodovana.
 • Hranite izven dosega otrok, samo za zunanjo uporabo.
 • Samo za in-vitro uporabo.
 • Aluminijasto vrečko odprite tik pred izvedbo testa.
 • Puferna tekočina je pred mešanjem korozivna.
 • Test, stekleničko s puferno tekočino in paličico za bris uporabite samo enkrat.
 • Ta test je primeren za jemanje vzorca z vratu maternice, torej izključno za uporabo pri ženskah. V primeru okužbe se priporoča, da se tudi moški (spolni) partner testira in zdravi.
 • Zaradi varnosti si po izvedbi testa umijte roke.
 • Test ni primeren za uporabo pri nosečih ženskah!
 • Testa ne izvajajte med menstruacijo in do 3 dni po njej ali med infekcijo sečnih poti!
 • Uporabite izključno priloženo paličico za bris in pred uporabo pazite na to, da originalna embalaža ni poškodovana!
 • Pred sprejemanjem pomembnih zdravstvenih odločitev se posvetujte s svojim splošnim zdravnikom!
 • Sestavne dele testa lahko po izvedbi odložite v gospodinjske odpadke.
 • Pri uporabljenih testnih materialih živalskega porekla izvora (npr. protitelesca) gre za potencialno infekcijske materiale, vendar iz njih ne izhaja nikakršna nevarnost, če vse sestavne dele uporabljate v skladu z navodilom za uporabo.
 • Majhne koncentracije hemoglobina v vzorcu lahko vodijo do napačnih pozitivnih rezultatov.

INFOMACIJE
Test služi za dokazovanje Chlamydiae trachomatis, ene od treh poznanih vrst iz družine bakterij klamidij. Okužbe s Chlamydio trachomatis so najbolj pogoste spolno prenosljive okužbe. Samo v Nemčiji se število novih okužb na leto ocenjuje na 300.000 do 500.000. Mladi odrasli (15 – 25 let), osebe, ki pogosto menjajo spolne partnerje, spolni partnerji okuženih oseb (tudi neopazno in brez simptomov) ter novorojenčki okuženih mater so najbolj pogosto prizadeti. Okužbe brez spolnega kontakta (npr. v kopalnem bazenu) so redke, vendar se jih ne da izključiti.

Okužbe s Chlamydia trachomatis pogosto ne povzročajo nobenih simptomov. Vendar lahko Chlamydia trachomatis vodi tudi do težav kot so vnetje oči, artritis in vnetja sečnih poti. Razen tega lahko okužbe, ki se ne zdravijo, vodijo do neplodnosti in povečajo tveganje za izven maternično nosečnost ter do prezgodnjih porodov. V deželah v razvoju so okužbe s Chlamydia trachomatis najbolj pogost vzrok za slepoto novorojenih otrok. Posebno pomembno je zdravljenje okužb s klamidijo v nosečnosti. Okoli 50 % okuženih mater prenese okužbo naprej na novorojenega otroka. Pogosti zapleti pri novorojenih otrocih so vnetja veznice in pljučnica.

TESTNE LASTNOSTI
Chlamydia check je immunokromatografski hitri test. S pomočjo vzorca vaginalne sluzi, odvzetega s paličico za bris, se s testom kvalitativno dokaže antigen Chlamydie trachomatis. Pri tem potuje zmes vzorca in puferne tekočine na osnovi kapilarnega dviga do membrane s slojem kompleksa protitelesc in zlata. Pri pozitivnem vzorcu tvori Chlamydia trachomatis antigensko ustrezen kompleks protitelesca Chlamydia trachomatis – zlata. Povezani kompleks potuje do protitelesc anti-Chlamydia trachomatis, ki so razporejena v vrsto. Ob prisotnosti antigena Chlamydiae trachomatis se prikaže vijolična črta na reakcijski površini pri „T“. Kot interna pozitivna kontrola je na membrani s slojem protitelesc – zlata  pritrjen neodvisen kompleks protitelesc – zlata, ki neodvisno od prisotnosti antigena Chlamydiae trachomatis potuje do dodatnega na membrani pritrjenega protitelesca. Kot rezultat je vidna vijolična črta pri „C“, ki kot kontrola potrdi pravilno izvedbo testa.

ZMOGLJIVOSTNI PODATKI
Ta test je dosegel pri kliničnem ocenjevanju zmogljivosti s 596 udeleženci v primerjavi s PCR metodo diagnostično občutljivost 85,7 % in diagnostično specifičnost 98,3 %. Navzkrižne reakcije niso poznane.

JEMANJE VZORCA S PALIČICO ZA BRIS
Pred jemanjem vzorca najmanj 1 uro ne urinirajte, ker se v nasprotnem primeru rezultat lahko popači.Test opravite v mirnem okolju. Vzemite paličico za bris iz embalaže. Če je embalaža poškodovana, prosimo, da paličice za bris ne uporabite, ampak se obrnite na proizvajalca.

Prosimo, da folijsko embalažo najprej NEODPRTO položite na stran, to boste potrebovali šele pozneje.

 1. Zavzemite udoben položaj kot pri vstavljanju tampona. Vstavite paličico za bris previdno do materničnega vratu (do konca vaginalnega kanala). Paličico za bris enakomerno vrtite približno 30 sekund in jo počasi spet izvlecite. Presežno vaginalno sluz pred jemanjem vzorca obrišite!
 2. V steklenički s puferno tekočino se namerno nahaja malo tekočine.
 3. Paličico za bris z vzorcem potopite do dna stekleničke. Zavrtite paličico za bris v tekočini in jo večkrat iztisnite na stranski steni, da se vzorčni material dobro porazdeli v puferni tekočini.
 4. Počakajte 5 minut. Rezultat se popači, če čakate dlje ali manj. Med tem časom paličica za bris ostane v steklenički.

IZVEDBA TESTA
Prosimo, da sedaj pripravite folijsko embalažo. V samo 15 minutah izveste, ali obstaja okužba s Chlamydiao trachomatis.

Počakajte 15 minut. Če čakate dlje kot 20 minut, se rezultat ne more zanesljivo interpretirati.

Možni vzroki za neveljaven rezultat so lahko poškodovana folijska embalaža ali embalaža paličice za bris, napačno skladiščenje ali napaka pri uporabi. Prosimo, da v tem primeru shranite vse testne materiale in se obrnete na proizvajalca.

Po več kot 20 minutah se testni rezultat ne more več zanesljivo analizirati. Zato prosimo, da odložite testno kaseto, potem ko ste rezultat pravočasno interpretirali.

Kaj moram storiti v primeru pozitivnega testnega rezultata?
Prosimo, obiščite svojega zdravnika in se z njim pogovorite o rezultatu. Prosimo, da na obisk pri zdravniku s seboj vzamete to navodilo za uporabo, da se bo lahko zdravnik natančno seznanil s tem, kateri test ste uporabili.

Kaj moram storiti v primeru negativnega testnega rezultata?
Negativen testni rezultat z največjo verjetnostjo izključuje okužbo s Chlamydiao trachomatis, vendar kljub temu priporočamo, da v rednih časovnih razmakih hodite na zdravniške preglede.

Kategorija:
Prijava na novice